Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Holland returnerer kunst stjålet af Göring

En af de største samlinger af den kunst, som nazi-generalen Hermann Göring tilranede sig under Anden Verdenskrig, skal tilbage til efterkommere af samlingens oprindelige ejere.

Endnu en betydelig mængde af uvurderlig kunst, der stammer fra den samling, som den tyske nazigeneral Hermann Göring opbyggede under Den Anden Verdenskrig, skal nu tilbage til sine retmæssige ejere, skriver avisen The New York Times.

Den hollandske regering besluttede nemlig i denne uge, at 200 malerier, der engang tilhørte en af Europas største kunsthandlere, Jacques Goudstikker, skal afhændes til en af Goudstikkers efterkommere, en Mrs. von Saher, der er en enke efter kunsthandlerens søn.

Malerierne er blandt andre malet af renæssancemestre som Jan Steen, Filippo Lippi, Anthony van Dyck, Salomonsz van Ruysdael, Jan Mostaert og Jan van Goyen. Billederne har hængt på 17 forskellige hollandske museer siden 1950'erne.

»Legitimt salg«
Samlingen blev overdraget til den tyske besættelsesmagt i 1940, efter at dens ejer var flygtet fra Holland. Jacques Goudstikkers mor blev angiveligt lovet beskyttelse mod nazisterne mod at sælge malerierne til Göring og dennes personlige kunsthandler Alois Miedl. Siden har hollandske regeringer værgret sig mod at udlevere malerierne til Goudstikkers familie ved at hævde, at salget var legitimt.

Den hollandske kulturminister Medy van der Laan sagde mandag om overleveringen, at det var den moralsk rigtige ting at gøre, selvom hun samtidig betegnede overdragelsen af kunstsamlingen, for enkelte af museerne, var at sammenligne med en »forblødning«. Flere hollandske museumsejere sagde i går, at de håbede, at nogle af malerierne kunne forblive i Holland på trods af ejerskiftet.

Mesterværker mangler
Den jødiske Jacques Goudstikker døde i en ulykke under sin flugt fra Holland, og hans enke forsøgte fra sit eksil i USA at forhindre, at tyskerne fik kunstsamlingen i deres varetægt. En opgørelse som Jacques Goudstikker havde på sig ved sin død, viste, at samlingen havde rummet billeder af van Gogh, Rembrandt, Velazquez, Goya og Rubens. Disse billeder menes i dag at være forsvundet til museer andre steder i verden og private samlinger. De seneste otte år har familien forsøgt at få tilkendt ejerskabet til malerierne på de hollandske museer.

»Det er ikke værdien af samlingen, der er afgørende. Det handler om at råde bod på en historisk uretfærdighed,« sagde Mrs. von Saher efter at have vundet ejerskabet til billederne.

Goudstikker-malerierne er den største samling af nazi-tyvegods, der er blevet givet tilbage, efter at 250 malerier blev returneret til en gren af Rothschild-familien af den østrigske regering.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.