Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Højrefløjsdemo falder sammen med Eurovision

Det bliver ikke kun glimmer og glitter, når København lørdag koger over til finalen ved Eurovision Song Contest. Den højreradikale bevægelse Danmarks Nationale Front vil nemlig demonstration foran Christiansborg selvsamme dag. Venstrefløjen lover moddemonstration, og politiet vil være talstærkt til stede.

ARKIVFOTO. Anti-nazistisk demonstration fra Enghave Plads på Vesterbro til Mozarts Plads i Københavns Sydhavn i marts.
ARKIVFOTO. Anti-nazistisk demonstration fra Enghave Plads på Vesterbro til Mozarts Plads i Københavns Sydhavn i marts.

Der risikerer at blive lagt en dæmper på festlighederne, når København lørdag huser den store finale i Eurovision Song Contest.

For nylig annoncerede Danmarks Nationale Front, DNF, nemlig, at de vil demonstrere på Christiansborgs Slotsplads samme dag som finalen den 10 maj. Ifølge en af de fire ledelsesmedlemmer hos den højreradikale bevægelse er baggrunden for demonstrationen den kommende stormoske på Nørrebro.

»Da vi sad for et par måneder tilbage og planlagde demonstrationen mod moskeer, var der ingen i ledelsen, som vidste, at det ville falde sammen med Eurovision,« forklarer Mark Front, der er en af de fire ledelsesmedlemmer i DNF.

»Vi kan lige så godt være ærlige og sige, det er simpelthen bare faldt tilfældige sammen. Men vi er selvfølgelig heldige, at det bliver samme dag som finalen,« siger han.

Eurovision har tradition for at tiltrække især homoseksuelle til de musikalske festligheder. Men Mark Front afviser dog, at demonstrationen på nogen måde er rettet mod det publikum, som deltager i Eurovision.

»Den her demonstration er mod moskéer i Danmark og i resten af Europa. Der vil være taler fra forskellige folk og organisationer, ligesom der vil være musik undervejs. Så vi holder også en lille fest,« siger han.

Planlagt moddemonstration

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Claus Hjelm Olsen, skønner, at der møder knap 100 mennesker op til demonstrationen på Christiansborg Slotsplads den 10. maj. Han forsikrer, at politiet har afsat "et passende personale", der kan håndtere lørdagens demonstration.

»For vores skyld har det ikke nogen betydning, om de bliver flere eller færre. Vi skal nok håndtere det alligevel,« siger Claus Hjelm Olsen.

»Det er sjældent, at Danmark vinder Eurovision og afholder så stort et arrangement, men det er ikke ukendt for os, at når der sker noget i byen og er mange mennesker til stede, så er der mange, som benytter sig af at komme af med et bestemt budskab,« siger vicepolitiinspektøren og fortæller, der desuden er planlagt flere demonstrationer rundt omkring i København under Eurovision.

»Erfaringen med lige netop denne type demonstration, der er præget folk på højrefløjen, er, at de bliver konfronteret af folk på venstrefløjen, der har et modsatrettet opfattelse af budskabet, og der vil man gerne ind og markere det over for hinanden,« siger Claus Hjelm Olsen.

Ifølge Københavns Politi er der allerede annonceret en moddemonstration, som vil forgå på Vesterbro og senere bevæge sig op mod Axeltorv.

Researchkollektivet Redox, en selvudnævnt venstreorienteret, antifascistisk researchgruppe, omtaler DNF-demonstrationen som den første offentligt annoncerede demonstration af en nazistisk gruppe i det centrale København siden Anden Verdenskrig. DNF har dog tidligere nægtet, at de er en nazistisk gruppe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.