Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hippiernes musikalske harmonilærer er død

Komponisten og sitarguruen Ravi Shankar er død, 92 år

Ravi Shankar i 2009.
Ravi Shankar i 2009.

Han åbnede verdens ører for indernes stemningsfulde strenge.

Han blev af selveste George Harrison udnævnt til »verdensmusikkens godfather«.

Han satte indisk musik på landkortet, byggede bro mellem kunstnere i øst og vest og blev en uudtømmelig inspirationskilde for alt fra klassiske komponister til drengene i The Beatles.

Og han blev ved til det sidste og vandt en amerikansk Grammy så sent som i 2002.

Fra Benares til Paris

Ravi Shankar blev født ind i en progressiv familie fra Benares i det nordøstlige Indien og mødte tidligt den ældgamle kultur i sine fineste former. Hans bror var danser, havde optrådt med selveste Anna Pavlova og grundlagde siden et kompagni, der viste indisk dans frem for vesterlændinge.

Broderens karriere førte Ravi og resten af familien til Paris i 1930. Det var her, han første gang kom i kontakt med Europas klassiske musikliv - i de dage med navne som guitaristen Andrés Segovia og operasangeren Fjodor Sjaljapin i førersædet.

Turen skulle siden gå hjem til det indiske. Ravi Shankar kom i lære hos sitarlegenden Ustad Allauddin Khan og giftede sig med mentorens datter. Ravi beskriver i sin selvbiografi fra 1968 de syv læreår som hårde, især på grund af lærerens fysiske afstraffelser - han slog bl.a. sine studerende over fingrene.

Tiden var med ham

Shankar optrådte offentligt med sin sitar fra 1939, skabte musikken til et par stort anlagte spillefilm og blev inden længe et kendt navn på indisk grund. Han lagde også grundstenen til den indiske radios første orkester og blev i den egenskab sendt verden rundt som ambassadør for indernes svar på klassisk. 

Og tiden var med ham. Slutningen af 1960'erne var i enhver forstand åbningernes årti. Kulturlivet i Vesteuropa higede efter indtryk fra det fjerne og farverige og modtog karismatiske Shankar med begejstring.

Inderen traf for eksempel Paul McCartney og George Harrison allerede i 1966 og blev hurtigt en stor inspirator for for særligt Harrison og dennes hustru, Pattie. The Beatles ville formentlig have lydt helt anderledes uden Shankars eksotiske impulser.

Han blev også budt velkommen på de klassiske scener. Violinsten og dirigenten Yehudi Menuhin viste sig som en åndsfælle og indspillede flere prisbelønnede albums med hamved sin side. Shankar var også solist i sin egen koncert for sitar og orkester fra 1971, førsteopført ved et meget omtalt arrangement med London Symphony Orhestra og dirigenten André Previn.

Legendarisk optræden på Woodstock

Det mest afgørende fremstød i Vesten blev hans optræden på den legendariske festival i Woodstock i august 1969. Hans navn blev natten over til hvermands eje. Shankar var blevet hip. Også selv om den indiske finsmager og politikersøn rent faktisk hadede stedet og sandsynligvis fortrød sin optræden længe efter.

Blomsterbørnenes generation havde for alvor taget ham til sig. En ordentlig oprørers drengeværelse var fra da af forsynet med både et foto af ham og måske endda en ægte sitar på væggen. Og inderen selv forblev på stjernehimlen resten af sit liv, optrådte for statsledere i hvide huse, oplærte generationer i ragaens magiske musik.

De sidste år blev delt mellem hjemmet i Californien og en efterhånden meget søgt musikskole i New Delhi. Ravi Shankar blev far til en søn og to døtre, herunder singer-songwriteren Norah Jones. En æra er forbi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.