Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Herrens veje-skuespillere: Håber vi har sat gang i debat

Lars Mikkelsen, Adam Price og Ann Eleonora Jørgensen håber, at serien vil skubbe grænser og skabe samtaler.

Herrens veje skal rykke vores samtaler om tro.
Herrens veje skal rykke vores samtaler om tro.

Troen har været det centrale omdrejningspunkt i DR-dramaet »Herrens veje«, hvis første sæson sluttede søndag aften.

For seriens skaber, Adam Price, og hovedrolleindehaverne Ann Eleonora Jørgensen og Lars Mikkelsen har der med serien været et stort ønske om at konfrontere berøringsangsten ved tro og eksistens.

»Det er besynderligt, at vi kan basunere hele vores sexliv ud i en eller anden konsensus om, at det er helt i orden, men at tale om sin tro overtræder en eller anden privat- og intimsfære,« siger Lars Mikkelsen og uddyber:

»Jeg tror, vi alle sammen som mennesker har brug for at tale om eksistens, tro, væsentlighed og tilværelsens paradigmer, lige meget hvem vi er,« siger han.

I rollen som præsten Johannes har den 53-årige skuespiller fået et fornyet syn på, hvilken rolle kirken kan spille i dagens samfund.

»Folkekirken er lige så meget for dem, der er i tvivl. Der er noget lige for næsen af folk, et fællesskab som tager sig af de store spørgsmål i livet, og som de faktisk kan gøre brug af,« mener den 53-årige skuespiller.

Ann Eleonora Jørgensen, der i serien spillede rollen som præstens kone, Elisabeth, mener, at serien ligeså meget handler om familieforhold, og hendes ønske er, at serien kan hjælpe danskerne til at tage nogle vigtige samtaler.

»En ting er, at det handler om tro, men jeg håber, vi kan åbne for nogle blinde vinkler eller blokeringer, som familier har internt, som folk kan genkende, og måske tage en snak om, så nogle af de ting, der sker i serien, bliver forhindret,« lyder det fra den 52-årige skuespillerinde.

Adam Price står som seriens skaber i spidsen med en ambition om at appellere til samtaler og ikke skel, for debatten er allerede i sig selv blevet radikaliseret, oplever han.

Derfor er det altoverskyggende håb midt i mørket, at serien får os til at kigge hinanden i øjnene til en snak om tro, samfund og eksistens.

»Der er ingen nedre grænser for, hvad vi synes, vi kan tillade os at sige til hinanden. Jeg er bange for, at vi kommer til at grave vores fordomme så dybe, at vi til sidst ikke kan se over skyttegraven, at vi til sidst må forestille os, hvordan de andre ser ud.«

»Jeg håber, vi her kan være med til at sige »lad os nu tale om vores tro«,« siger den 50-årige serieskaber.

Anden sæson af »Herrens veje« vises på DR1 i efteråret 2018.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.