Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er Robert-vinderne

”R” og ”Submarino” blev de store vindere af filmbranchens priser ved uddelingen søndag aften – begge film bringer "hudløse, inderlige og vedkommende fortællinger fra Danmarks skyggeside"

Pilou Asbæk fik rollen for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i filmen "R"
Pilou Asbæk fik rollen for bedste mandlige hovedrolle for sin medvirken i filmen "R"

Wallmans i Cirkusbygningen dannede søndag aften ramme om filmbranchens årlige fejring af sig selv. 550 gæster kunne for 27. gang opleve et hav af statuetter skifte hænder – statuetter ved navn Robert.

Prisen er indstiftet af Danmarks Film Akademi og gives som "branchens anerkendelse af kollegernes indsats i det forløbne år indenfor forskellige faglige discipliner."

Årets største vinder havde samtidig den korteste titel: ”R”. Fængselsfilmen er instrueret af debutanterne Tobias Lindholm og Michael Noer og kunne ruske hjem med hele otte priser: En som Årets Film, én for Årets Instruktører og en for Årets Mandlige Hovedrolle i skikkelse af 28-årige Pilou Asbæk samt en for Årets Manuskript, Årets Fotograf, Årets Klipper, Årets Lyddesign og Årets Special Effects.

”Submarino” fik også broderlig hyldest af komiteen: Thomas Vinterbergs film vandt fem priser, herunder en for Årets Mandlige Birolle i skikkelse af Peter Plauborg og en for Årets Musik/Score af Kristian Eidnes Andersen og en vis Thomas Blachman.

Begge film "bringer hudløse, inderlige og vedkommende fortællinger fra Danmarks skyggeside", lød Filmakademiets begrundelse.

”Hævnen” var nomineret i syv kategorier og endte på en Robert til Trine Dyrholm for Årets Kvindelige Hovedrolle. Det blev i øvrigt den 38-årige skuespillerindes syvende af slagsen. Samme film er som bekendt nomineret til en Oscar ovre i det amerikanske – men var end ikke på akademiets liste over de bedste fra Danmark i år.

Bodil Jørgensen fik samtidig prisen for Årets Kvindelige Birolle i "Smukke mennesker". Filmakademiets pris for Årets Børne- og Ungdomsfilm gik i år til ”Hold om mig” af Kasper Munk. Og prisen for Årets Amerikanske Film blev drømmestjålet af Christopher Nolan og hans "Inception" Prisen for Årets Ikke-amerikanske Film havde til gengæld lokalkolorit: Den gik til Lone Scherfigs britisk producerede, men altså dansk instruerede "An Education" om en ung kostskolepiges første forelskelse. Den traditionelle Robert for Årets Publikumspris blev afgjort af en afstemning på www.byenkalder.dk og gik forventeligt nok til "Klovn - The Movie".

Hvad angår dokumentarfilmene, uddeles der gerne to priser: Én for de lange og én for de korte. Den første gik i år til Janus Metz' omdiskuterede "Armadillo", den anden til Jacob Secher Schulsingers "Fini". Roberten for Årets Korte Fiktion strøg kærligt til Paw Charlie Ravns "To venner" denne gang. Der var også en statuette til Jeremy Wellers "Limboland" i kategorien Årets Lange Fiktion/Animation.

Alt imens direktør Jan Lehman fra Nordisk Film Distribution modtog en Æresrobert for ”sin store indsats for dansk film igennem en lang årrække”.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.