Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er årets 10 bedste bøger

Berlingskes litteraturredaktion har udvalgt årets 10 bedste skønlitterære bøger. Gode idéer til julegaven.

Helle Helles bog »Dette burde skrives i nutid« er nummer 7 på listen.
Helle Helles bog »Dette burde skrives i nutid« er nummer 7 på listen.

1. Jonathan Franzen: »Frihed« (Gyldendal)

Den litterære superstjerne, amerikanske Jonathan Franzen, der slog igennem med »Korrektioner«, har skrevet et uforfalsket mesterværk om en dysfunktionel familie i Bush-æraen.  Tekst, tone og tematik indgår i så fuldendt en form, at  »Frihed« skriver sig direkte ind i verdenslitteraturen.

2. Tom Rachman: »De ufuldkomne« (Politikens Forlag)

Livet med alle dets drømme og skuffelser flettes sammen med avisbranchens hensygnen i canadisk-britiske Tom Rachmans sensationelt stærke »De ufuldkomne«. I små historier, der kan læses som noveller, men knyttes sammen til en stor historie, følger vi medarbejderne på en international avis i Rom. En blændende debut.

Foto: Ikke oplyst

3. Vibeke Grønfeldt: »Livliner« (Samleren)

Med »Livliner« har Vibeke Grønfeldt afsluttet sin store firebinds fortælling om kvinden Agate. Ét lille menneskeliv, men en hel verdensrevolution, hvor vi oplever to krige, elektricitet, kloakering, månelanding, biler, fly, TV og internet. Vibeke Grønfeldt er netop blevet indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris. Den bør hun få.

4. Tomas Tranströmer: »Samlede Tranströmer« (Rosinante)

Den 80-årige svenske digter Tomas Tranströmer er en af verdenslyrikkens helt store stemmer og formår med sin sprogligt stramme lyrik at sætte sprog på den ordløse natur. I år modtog han verdens største litterære hæder, Nobelprisen i litteratur.

5. Tove Alsterdal: »Kvinderne på stranden« (Mrs.Robinson)

Svenske Tove Alsterdal er en erfaren journalist, dramaturg og manuskriptforfatter. Med debuten »Kvinderne på stranden« beviser hun, at hun også er krimiforfatter i topklassen. Den internationale thriller oser af litterært håndværk helt ned i mindste tematiske, billedlige og sproglige detalje.

Bogcover. Foto: Ikke oplyst

6. Gyrðir Elíasson: »Mellem træerne« (Thorgard)

Den islandske forfatter Gyrðir Elíasson, modtageren af Nordisk Råds Litteraturpris i år, har med »Mellem træerne« skrevet en novellesamling, hvor islandsk natur, psykologi og eventyrlige elementer går op i en højere enhed.

7. Helle Helle: »Dette burde skrives i nutid« (Samleren)

Uden at sige noget eksplicit viser Helle Helle, hvor meget miljøet sidder fast i et menneske, og hvor svært det er at bevæge sig over i et andet uden at føle, at man svigter det første. »Dette burde skrives i nutid« er et portræt af ensomheden og sårbarheden. Kærligt, dødalvorligt, men også hylende morsomt.

8. Julian Barnes: »Når noget slutter« (Tiderne Skifter)

Julian Barnes’ »Når noget slutter« kredser om vigtigheden af at se og erkende – mens tid er. Romanen, der vandt Bookerprisen i år, er lille i omfang, men stor i sit erkendelses-og følelsesmæssige rum, der skaber basis for læserens selvrefleksion.

9. Søren Ulrik Thomsen: »Rystet spejl« (Gyldendal)

Søren Ulrik Thomsen udgav i foråret sin første digtsamling i ni år. »Rystet spejl« rummer 42 fremragende digte fulde af fravær og smerte, men også af sanseligt nærvær, atmosfære, erkendelse af vilkår og accept. Det er den slags digtsamlinger, det er værd at vente længe på.

Bogcover. Foto: Ikke oplyst

10. Kim Fupz Aakeson: »Jeg begyndte sådan set bare at gå« (Gyldendal)

Med skalpel og empati skærer Kim Fupz Aakeson 14 øjebliksbilleder ud af unges virkelighed i novellesamlingen »Jeg begyndte sådan set bare at gå«. Resultatet er stramt, stringent og stærkt. Ikke én af novellerne er uvedkommende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.