Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Her er 9 skrækeksempler på sprogspasseri

»Det ligner, at det køre for dig i din ynglingskjole«. Nej, vel? Sprogspasseri er blevet en folkesygdom, mener forfatteren Susanne Staun.

Forfatteren Susanne Staun er aktuel med bogen "Fuck, en lækker røv", der handler om vores hjælpeløse forhold til sproget på skrift.
Forfatteren Susanne Staun er aktuel med bogen "Fuck, en lækker røv", der handler om vores hjælpeløse forhold til sproget på skrift.

Vi er blevet en nation af analfabeter, mener Susanne Staun. Her deler forfatteren til bogen »Fuck, en lækker røv! - Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger« ud af sine sproglige yndlingsaversioner.

 • Ynglingskjolen
  En yndling er et substantiv - en yndling, yndlingen, flere yndlinge, alle yndlingene - og 50% af Danmarks befolkning mener, at det slet ikke hedder yndling, men YNGLING. Så ynglingskjole og ynglingssko - ynglingsdit og ynglingsdat hærger nettet, men endnu ikke aviserne.
 • Det ligner at
  Nej, det gør det godt nok ikke. Der er faktisk en Facebook-side, der hedder “Nej, det ligner ikke at etc.” DET LIGNER AT er noget små børn siger, fordi de ikke ved bedre. Du kan sige: Det ligner en kamel. Du kan også sige: Det ser ud, som om det er en kamel. men du kan simpelthen ikke sige: Det ligner, at det er en kamel.
 • Jeg syntes, du er sød
  Hvad? Er jeg så ikke sød længere? Mener du ikke, at du SYNES, jeg er sød? Jo, du gør. Du ved bare ikke, at SYNTES er datid af SYNES, som er nutid. Det ved du så nu.
 • Afvide
  »Jeg har fået avide, at…« er en landeplage, der efterhånden sidder fast. Det er ikke et ord. Man kan heller ikke få noget AF VIDE. Det giver INGEN mening. Hvis man tror, at man gerne vil have noget AFVIDE, vil man i virkeligheden gerne have noget at vide. Misforståelsen skyldes afsmitning fra talesprog og er et af mange symptomer på en hårrejsende, chokerende og rædselsvækkende mangel på sproglig viden.
 • Det køre for dig
  Nej, for du ikke kan finde ud af at sætte nutids-r.
 • Nød
  En NØD er noget, man spiser, og NØD er noget, man lider. Men hvis man er NØDT til at gøre noget, skal der altså t på til sidst. Sådan er det altså bare.
 • Omkring
  Den er virkelig slem, den her, og den skal DØ nu. Du kan ikke tale omkring en bog. Du kan tale om den. Og du skal holde op med at sige, at det handler OMKRING, når det i virkeligheden bare handler OM. Ligesom du forhåbentlig fra nu af nøjes med at vide noget OM noget.
 • Det fint
  Nej, det ER fint. »Det fint« er babysprog, lille skat. Det er sådan, du sidder og gurgler i vindueskarmen som treårig. Det bus, siger du med bleen fuld af brune løjer, når der kører et gult kæmpelokum forbi.
 • Det er spænene
  Det er SPÆNENE at være HÅRDTARBEJDENE, påstår du. Selvom det også kan være IRRITERENE. Slå lige de ord op i ordbogen: De eksisterer ikke. Det gør derimod SPÆNDENDE, HÅRDTARBEJDENDE og IRRITERENDE

Fra Susanne Stauns “Fuck, en lækker røv - en basisgarderobe til den nøgne sprogbruger”, der udkommer fredag på Gyldendal.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.