Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hæderspris til livslang sprogrøgter

Dansk Sprognævns formand er årets modtager af Den Berlingske Fonds Hæderspris.

Den Berlingske Fonds Hæderspris 2015 tilfaldt Jørn Lund, som fik prisen overrakt af ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen.
Den Berlingske Fonds Hæderspris 2015 tilfaldt Jørn Lund, som fik prisen overrakt af ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen.

Det er en mand af ord, der netop har modtaget Den Berlingske Fonds Hæderspris på 100.000 kroner.

Professor Jørn Lund, formand for Dansk Sprognævn, elsker ord og har arbejdet med dem hele sit voksne liv.

Som formanden for Den Berlingske Fond, chefredaktør Lisbeth Knudsen sagde i sin pristale:

»En mand som iagttager ord og dissekerer dem med en kirurgs præcision og professionalisme. Som studerer deres oprindelse og betydning med samme begejstring og entusiasme som en ornitolog på jagt efter en sjælden fugl. En mand som ikke alene arbejder med sproget og har gjort det i utallige år, men som ogtså besidder evnen til at formidle det selv på en måde, så vi andre kommer til at tænke over, hvad vi siger og skriver, lidt mere end vi sædvanligvis gør, når vi i det daglige misbruger og bruger sproget.«

Jørn Lund er født i 1946, indledte sin karriere som lærer og forsker på Københavns Universitet i 1968-80 og blev herefter professor på Danmarks Lærerhøjskole, det nuværende DPU.

I 1991 blev han chefredaktør for Den Store Danske Encyklopædi og var 1995-2002 desuden medlem af forlaget Gyldendals direktion.

2002-2011 var han direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL). Og siden 2013 har han været formand for Dansk Sprognævn, som han blev menigt medlem af allerede i 1980.

Ud over sit akademiske arbejde har Jørn Lund ydet afgørende bidrag til dansk uddannelses-, kultur- og sprogpolitik; han har deltaget i og været formand for et utal af rådgivende udvalg, råd og nævn udpeget af forskellige ministre. Fra kanonudvalg til sprogudvalg og meget mere.

Jørn Lund skriver fortsat en fast ugentlig klumme om sproget i Politiken og har gennem årene udgivet en række bøger med vittige og uhøjtidelige, men også skarpe diagnoser om nutidens sprog og sprogbrug. Bl.a. »Den sproglige tilstandsrapport« i 2004, »Dansk i nullerne« i 2011 og senest »Dansk i skred« i 2013.

Han har gennem årene modtaget adskillige priser og udmærkelser for sin indsats for det danske sprog, bl.a. Modersmål-Prisen i 2009 og Danske Banks Hæderspris i 2011. Og selv om han har sæde i Politiken Fondens bestyrelse, modtager Jørn Lund nu også den fornemmeste pris fra Det Berlingske Hus – med Lisbeth Knudsens ord »for sit energiske engagement i det danske sprog, sin stærke og vedholdende formidling af sproglige iagttagelser af alle slags og sin påpegning af, hvordan udviklingen i sproget på godt og ondt afspejler forandringer og tendenser i samfundsudviklingen.«

Den Berlingske Fonds Hæderspris tildeles en dansker, der inden for politik, erhverv, kultur eller samfund har haft en særlig betydning eller har ydet en særlig indsats.

Prisen er tidligere tildelt bl.a. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, violinisten Nikolaj Znaider, forfatteren Benny Andersen, isforsker Dorthe Dahl-Jensen samt Venstrepolitikerne Uffe Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Bertel Haarder.

Med prisen følger skulpturen »Avislæseren« skabt af kunstneren Astrid Søe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.