Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hæder til Struensee-filmen igen-igen

Fem nordiske film offentliggøres tirsdag som kandidater til Nordens mest eftertragtede filmpris, Nordisk Råds Filmpris.

»En kongelig affære« deltager dermed i kapløbet om den prestigefyldte filmpris i konkurrence med en film fra hvert af de øvrige nordiske lande.

Den danske jury, der består af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall, begrunder valget således:

- Pittoreske parykker. Rærlige rober. Blomstrede baronesser... Historiske film har et velfortjent ry som frilandsmuseale langgabere, men med »En kongelig affære« breder Nikolaj Arcel et stykke Danmarkshistorie ud til en dynamisk beretning om universelle temaer som idealismens blinde øje og magtens korrumpering. Filmens figurer er over 200 år gamle, men uforglemmeligt skuespil og et mangefacetteret manuskript gør dem så tilstedeværende, at man næsten kan drikke fadøl og diskutere fodbold med dem.

»En kongelig affære« høstede stor opmærksomhed og vandt en Sølvbjørn for bedste manuskript og bedste mandlige hovedrolle ved Berlin Film Festival. Siden filmens biografpremiere den 29. marts i år er den set af mere end 500.000 danskere og solgt til 78 lande.

Nordisk Råds Filmpris er på 350.000 kroner og gives til en film, der udmærker sig ved at være forankret i den nordiske kultur, og som har en høj kunstnerisk kvalitet. Derudover skal den udmærke sig i kraft af sin originalitet og formå at forædle filmkunstens mange elementer i et overbevisende og integreret værk.

Vinderne vil få prisen overrakt ved Nordisk Råds session i Helsingfors den 31. oktober, hvor også modtagerne af Nordisk Råds Litteraturpris, Musikpris og Natur- og Miljøpris hædres.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.