Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hård kritik af indisk film om Hitler

En indisk film om forholdet mellem Gandhi og Hitler har netop fået premiere, og filmen med indiske skuespillere i alle rollerne bliver alt andet end positivt modtaget i Indien.

En ny Bollywood-film fortæller historien om Gandhi, der skrev to breve til Adolf Hitler. Anledningen var at opfordre føreren til ikkevold. Både Hitler og hans elskerinde Eva Braun spilles af indere i filmen
En ny Bollywood-film fortæller historien om Gandhi, der skrev to breve til Adolf Hitler. Anledningen var at opfordre føreren til ikkevold. Både Hitler og hans elskerinde Eva Braun spilles af indere i filmen

Indien har med spænding set frem til de første anmeldelser af den længe ventede og meget omdiskuterede Bollywood-film om Adolf Hitler og Mahatma Gandhi, »Dear Friend Hitler«, og de første anmeldelser i Indien er ikke positive.

Den indiske film bygger på den virkelige historie om, at den indiske leder og fortaler for ikkevold, Mahatma Gandhi, skrev to breve til Hitler i 1938, hvori han opfordrede denne til at søge magten gennem ikkevolds-strategi men i øvrigt ikke syntes at forholde sig kritisk til nazismen.

Indien var dengang stadig en britisk koloni. Gandhi søgte uafhængighed og ville ikke uden videre støtte briternes kamp mod Nazityskland. Dette førte til, at briterne arresterede Gandhi under krigen, og at han måtte tilbringe to år i fangenskab.

Den indiske film er instrueret af Rakesh Ranjan Kumar. Da de første rygter om filmen kom frem for et år siden, blev de mødt med stærke reaktioner. Man frygtede, at instruktøren ville portrættere Hitler på en positiv måde, og som følge af den offentlige debat forlod skuespilleren Anupam Kher projektet. Det var ham, der skulle spille Adolf Hitler.

Indisk rollebesætning

Alle roller er besat med indiske skuespillere. Også Hitlers elskerinde, Eva Braun, der i filmens fortekster er stavet Eva Brown, spilles af en indisk skuespiller. Filmkritikeren Taran Adarsh fra tidsskriftet Bollywood Hungama hæfter sig netop ved denne rollefordeling og skriver i sin anmeldelse, at »i mine øjne får denne rollebesætning filmen til at se ud som en forfalskning«.

Indlagte sange og danse, som er ganske normale i den slags indiske film, gør ifølge filmkritikeren Blessy Chettiar ikke sagen bedre.

»Filmen har endda en Holi-dans (traditionel indisk dans, red.), hvor der synges om betydningen af tricoloren. Bah! Jeg undrer mig stadig over, hvorfor alle personer spilles af indiske skuespillere,« lyder det.

Da filmen blev udbudt til salg ved filmfestival i Cannes, så kritikeren fra The Hollywood Reporter filmen og skrev med henvisning til Mel Brooks’ berømte satire over Adolf Hitler i filmen »Forår for Hitler«, hvor nogle skøre newyorkere opfører en katastrofefilm om Hitler og til deres egen overraskelse får succes.

»Mel Brooks må se denne film. Nogen har rent faktisk lavet »Forår for Hitler«. Det morsomste ved denne film er, at den er dødsens alvorlig,« hedder det i omtalen.

Gandhis breve til Hitler og hans råd i slutningen af 1930erne til det britiske folk og til de tyske jøder om at bruge ikkevoldelige metoder har til stadighed vakt kritik af hans forståelse af situationen i tiden op til Anden Verdenskrig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.