Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Grønsagernes dronning

»Vi kan nyde os til en bedre verden.«»Grøntsagsbiblen« - 230 lækre opskrifter fra Din Baghave« er udkommet på Lindhardt og Ringhof og koster 349,95 kr.

»Vi kan nyde os til en bedre verden.«»Grøntsagsbiblen« - 230 lækre opskrifter fra Din Baghave« er udkommet på Lindhardt og Ringhof og koster 349,95 kr.

Så simpelt - og behageligt - er Mette Helbæks budskab. Spiser vi rigtigt, er det godt for både krop og klode. Midlet er de grøntsager, hun har brugt de seneste år af sit liv på at promovere og sælge. Først i den meget hypede grønthandel Din Baghave, som nu er blevet til en abonnementsordning a la Aarstiderne og som madskribent i blandt andet Alt for Damerne.

Hun er 34 år gammel, uddannet cand.comm. fra RUC og åbenbart udstyret med gener, der giver lyst til at arbejde med fødevarer. Både hendes tvillingesøster og hendes lillebror er begge i branchen, selvom de tre ikke kommer fra et særligt gastronomisk hjem.

For Mette Helbæk var indgangen til maden mødet med hendes mand, der drev restaurant på Frederiksberg. Mens hun læste, arbejdede hun i køkkenet og lærte af de kokke, der arbejdede der. Da hun var færdiguddannet, blev hun ansat på fuld tid, og hun begyndte at arbejde som madskribent og drømme om at udbrede kendskabet til de grøntsager, hun havde brugt på restauranten.

Det sker blandet andet i hendes nye kogebog »Grøntsagsbiblen«, hvor der er opskrifter på retter med grøntsager, men som også er et opslagsværk, der giver oplysninger om opbevaring, tilberedning og måder at bruge grøntsagerne på. Bogen er ikke tænkt som anvisninger, men som en opfordring: Brug flere grøntsager. Prøv lidt mere med din mad.

»Grøntsager er fantastiske. Jeg står stadig og pakker vores grøntsager, og det har jeg faktisk lyst til at blive ved med, også selvom firmaet vokser. Måske skal jeg så have hjælp, men det er fantastisk at tage varerne op og stå og sige »Tænk, at naturen kan det her, tænk at ting kan dufte og smage sådan.«

Din Baghave sælger lokale grøntsager og dermed kun ting, der er i sæson. Ingen tomater om vinteren, ingen asparges i juli. Det handler om at komme tilbage til en måde at leve på, der er mere naturlig, og det er også det, som Mette Helbæk advokerer for i sin bog.

»I Danmark er det nærmest vedtaget, at grøntsager er fyldstof og noget, der bare er billigt. En gulerod er vel en gulerod, og der er ikke mange, der vil give ti kroner kiloet mere for biodynamiske gulerødder. Men jeg tror, det kommer. Jeg kan se, at der er ved at ske noget med kyllingerne nu. Der er flere og flere, som gerne vil betale 130 kr. for en kylling og ikke bare 50 kr., som man har gjort hidtil. Det skal nok komme med grøntsagerne, selvom det går lidt langsomt, og så bliver udvalget også endnu mere spændende. En gulerod, der høstes om vinteren, smager helt anderledes end en gulerod, der er høstet om efteråret og lagt på lager. Den oplevelse går man glip af, når man bare køber det billigste.«

Og selvom man ikke har mulighed for at købe grøntsager i Din Baghave, kan man godt nærme sig tankegangen.

»Vælg det naturligste hver gang. Vælg ting, der ikke er forarbejdede og ikke er i emballage. Lav mad selv, så du ved, hvad der er i det. Tag det naturligste valg hver gang: Gulerødder fra Italien eller fra Lammefjorden? Vælg Lammefjordens. Opdrættet eller fri fisk? Vælg den frie. Alle små valg betyder noget, både for dig og for verden.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.