Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Glyptoteket får dyr Degas

To fonde har foræret Glyptoteket et hestebillede af Edgar Degas – »en lille perle, hvis lige ikke findes i det danske museums­landskab,« siger direktøren.

Pengemidlerne til »Jockeys før start« er doneret af Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden i fællesskab.
Pengemidlerne til »Jockeys før start« er doneret af Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden i fællesskab.

Ny Carlsberg Glyptotek i København har føjet endnu et maleri af Edgar Degas til sin samling:

»Jockeys før start« fra omkring 1888 forestiller syv heste med ryttere lige før startskuddet og kan beses fra torsdag eftermiddag. Heste var et af Edgar Degas’ foretrukne motiver. Danserinder var et andet.

Hvis man vil investere i billeder af den dybt personlige impressionist, kræver det penge i fri dressur. Midlerne til museets indkøb er doneret af Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden i fællesskab.

Glyptotekets samling af Degas’ værker tæller nu fem malerier og pasteller af den franske kunstner.

 

»De to fonde har ikke bare handlet hurtigt,« siger direktør Flemming Friborg fra Glyptoteket, »de har også på generøs vis sikret Glyptoteket en lille perle, hvis lige ikke findes i det danske museumslandskab.«

Billedet måler kun godt 26 x 38 cm. Prisen forbliver hemmelig, men ligger ifølge Line Clausen Pedersen fra Glyptoteket på »et stort tocifret millionbeløb«.

Gaven er i så fald ikke bare en af de større enkeltdonationer i dansk museumshistorie, men også en af de største per kvadratmeter.

En god handel

Selv om prisen lyder som mange penge, kan museet meget vel have gjort en god handel. En vellykket Degas ender nemt over de 100 mio. kroner i indkøb.

At det overhovedet har været sat til salg, ligner lidt af et lykketræf. Degas’ billeder af den aktuelle slags er »nærmest uopdrivelige på kunstmarkedet i dag«, siger Flemming Friborg.

 

»Jockeys før start« er lille af størrelse. Det byder til gengæld på megen bevægelse og flere dramatiske beskæringer. Billedet kan beundres i den lille særudstilling fra på torsdag og vil senere få plads mellem samlingens øvrige værker.

Særudstillingen vil kun have det nye maleri af Degas med. Resten af rummet er viet Degas’ skulpturer i bronze – herunder hovedværket »Lille danserinde, fjorten år« fra 1881.

Glyptoteket ligger inde med det komplette sæt af skulpturerne. Der findes kun fire af den slags sæt i verden. Motiverne er igen heste og danserinder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.