Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kultur på spidsen

Giv os frisindet tilbage

Jesper Beinov, kulturredaktør.
Jesper Beinov, kulturredaktør.

Copenhagen Pride er en stor københavnerbegivenhed, så derfor dedikerer vi denne uges udgave af Berlingske Kultur til priden. Tillægget fungerer som guide til begivenheden, samtidig med, at den, i lighed med Priden selv, giver anledning til værdidebat.

»Kultur er vaner,« sagde filologen og socialdemokraten Hartvig Frisch engang. Det danske frisind er en af disse vaner, der kendetegner vores land. Men det står ikke uanfægtet. Pride-paraden blev for få år siden udsat for stenkast på Nørrebro. Politiet har også for et par år siden været nødt til at give vognen med bøsser og lesbiske af anden etnisk herkomst (SABAAH) særlig beskyttelse. Tillige kan vi læse om hate crimes, at danske jøder ikke kan færdes med kalot overalt samt at kritisk debat på sociale medier nogle steder er så hadefuld at det er blevet en politiopgave at holde øje med cybercrime.

Vi skal have frihed til forskellighed, skal være svaret til dem, der underminerer det åbne samfund. Netop kunst og kultur kan være med til at åbne menneskers sind for tilværelsens mangfoldighed i alle dens facetter. Priden er med til at definere og slå et slag for det samfund, vi ikke bare vil bevare, men også have fremtiden: et Danmark med plads til alle – uanset forskelligheden.

I de sidste år er Priden blevet en bredere københavnerbegivenhed. At fejre frihed til forskellighed er principielt. Den personlige frihed handler om, at vi ikke går op i, hvordan folk indretter sig i deres soveværelse, og om hvad der er »gammeldags« eller »moderne«. Den slags tilhører privatsfæren. Folk må leve som de vil så længe de holder loven, betaler deres skat og ikke krænker andres personlige frihed.

Det bør ikke være en politisk sag, hvordan folk vil indrette deres privatliv. Dette frisind bør også gælde globalt. At der skal være lighed for loven er en del af pridens aktivistiske budskab. »Lev og lad leve«, er et andet godt udtryk for det frisind, der i dag er en dansk kerneværdi. Ude i verden ser det jo ikke for muntert ud med fundamentale menneskerettigheder – vi behøver blot at kigge over Østersøen.

For mange år siden var der heller ikke herhjemme den samme åbenhed over for seksuelle mindretal, som tilfældet er i dag. Et berømt litterært karaktermord fra 1906 tjener som eksempel.

På den tid gik den politiske kamp på om dansk forsvar skulle styrkes. »Sårfeberen fra 1864«, kaldte forfatteren Herman Bang frygten for, at Danmark ville blive udslettet i næste store krig, og det levede i Bangs roman »Tine« fra 1889. Derfor stillede den homoseksuelle Bang sig på den borgerlige side med støtte til forsvarssagen. »Staklen, der næppe nogensinde har haft et Vaaben i sin Haand, lider formodentlig i Øjeblikket af platonisk Kærlighed til en Løjtnant,« skrev forfatterbøllen Johannes V. Jensen om Bang i Politikens kronik i 1906. Det var ikke bare »et af litteraturhistoriens nedrigste karaktermord«, som der står i den flotte, netop udkomne coffee table-bog, »Livsbilleder. Fotografiske portrætter af Herman Bang«. Det havde den alvor i sig, at homosekalitet var strafbart, og medførte, at Bang blev skandaliseret i voldsom grad.

Friheden til at være den man er, uden at skulle spørge andre, og så længe man ikke krænker andre ret til at nyde selvsamme frihed, er indlysende for os. Med kulturtillægget ønsker Berlingske at afspejle det, Priden er: en blanding af værdidiskussion og festlig begivenhed, hvor vi sætter fokus på alt det man selv kan se høre og opleve. God fornøjelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.