Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Danskerne lyver sig mere kulturelle

Danskerne svarer uærligt om deres hang til at gå teateret, mener teaterforsker.

Det Kongelige Teater og landets øvrige scener trækker færre publikummer, når man kigger på billetsalget, end når man spørger folk selv.
Det Kongelige Teater og landets øvrige scener trækker færre publikummer, når man kigger på billetsalget, end når man spørger folk selv.

En ny stor undersøgelse af danskernes kulturvaner, giver et usandfærdigt billede af, hvor ofte danskerne egentlig går i teateret. Det mener Stig Jarl, der er lektor i teatervidenskab og fagleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet ifølge Politiken.

Undersøgelsen ’Danskernes kulturvaner 2012’, som er lavet af Epinion og Pluss Leadership, konkluderer, at danskernes appetit på kultur er i stigning. Men tallene fra undersøgelsen, som i sidste uge blev offentliggjort af Kulturministeriet, stemmer ganske enkelt ikke overens med antallet af solgte billetter, siger Stig Jarl, der har efterprøvet tallene:

- Der er ingen sammenhæng mellem de tal, som de adspurgte i undersøgelsen angiver, og det antal billetter, der er solgt, og den uoverensstemmelse kalder jeg at lyve, forklarer han.

Han pointerer, at danskerne ifølge undersøgelsen gik i teateret 9,3 millioner gange sidste år. Til sammenligning viser tal fra Danmarks Statistik, at der i sæsonen 2010-2011 var omkring 1,9 millioner tilskuere til de danske teaterforestillinger.

Stig Jarl står ikke alene med sin kritik af undersøgelsen. Professor i statistik ved København Universitet Svend Kreiner stiller sig også undrende over for de misvisende tal.

- Hvad Stig Jarl gør, er velmotiveret. Når jeg ser på Danmarks Statistiks tal for, hvor mange der har gået i teatret i 2004 og i 2011, kan jeg ikke se nogen forskel, og det modsiger undersøgelsens konklusion. Det kan undre, at de professionelle firmaer ikke har kigget på de samme tal. Og det kan undre, at Kulturministeriet ikke har kigget på dem, siger han til Politiken.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.