Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Filmtalenter kåres i aften: Her er de tidligere vindere

Torsdag bliver priserne ved den samlede prisuddeling Isbjørnen uddelt til danske filmtalenter.

Så glad så skuespillerinden Danica Curcic ud, da hun vandt Ove Sprogøe-Prisen i 2014. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
Så glad så skuespillerinden Danica Curcic ud, da hun vandt Ove Sprogøe-Prisen i 2014. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

København. Med uddelingen af Isbjørnen samler Nordisk Film torsdag aften for første gang sine tre hæderspriser; Nordisk Film Prisen, Ove Sprogøe Prisen og Erik Ballings Rejselegat, i en samlet prisfest.

Her er de tre seneste vindere af Nordisk Film Prisen, Ove Sprogøe Prisen og Erik Ballings Rejselegat.

Nordisk Film Prisen:

Prisen blev uddelt første gang i 1996 og har siden 2010 været en talentpris, der hylder unge talenter inden for filmens verden.

Vinderne får foruden hæderen et pengebeløb svarende til Nordisk Films alder gange 1000 kroner.

* 2016: May el-Toukhy

Instruktøren May el-Toukhy var sidste års vinder af prisen. Hun har blandt andet siddet bag kameraet på flere episoder af "Herrens veje" og "Arvingerne" og har instrueret det prisbelønnede danske komediedrama "En lang historie kort", som hun modtog Nordisk Film Prisen for.

* 2015: Danica Curcic

I 2015 var det for første gang en skuespiller, der modtog prisen, da den Darling-aktuelle skuespillerinde Danica Curcic fik hæderen som den første kvinde siden 1998.

Den 32-årige serbiskfødte skuespillerinde fik prisen for sine gennembrudsroller på filmlærredet blandt andet i "Lev stærkt" og "Stille hjerte".

* 2014: Daniel Dencik

Dokumentarinstruktøren modtog Nordisk Film Prisen i 2014. Daniel Dencik debuterede med dokumentaren "Moon Rider" i 2012 og har været Robert-nomineret for dokumentaren "Ekspeditionen til verdens ende".

Ove Sprogøe Prisen:

Ove Sprogøe Prisen tildeles en skuespiller, som har givet en usædvanlig præstation på filmlærredet eller teatret det forgangne år, lyder begrundelsen om prisen. Foruden hæderen følger en check på 30.000 kroner.

* 2016: Johanne Louise Schmidt

Den 34-årige skuespillerinde, der spiller med i filmatiseringen af Jussi Adler Olsens krimier om "Afdeling Q", modtog Ove Sprogøe Prisen i 2016 for sin præstation i Duncan MacMillans stykke "Personer, steder og ting".

* 2015: Ulrich Thomsen

Ulrich Thomsen har medvirket i internationale produktioner som "Banshee", "The Blacklist" og Bond-braget "The World Is Not Enough", men fik hæderen for sit portræt af landstræneren Richard Møller Nielsen i den ærkedanske film "Sommeren '92" om fodboldlandsholdets vej til sejren ved EM i 1992.

* 2014: Danica Curcic

Danica Curcic blev tildelt Ove Sprogøe Prisen i 2014 i starten af sin kometkarriere.

Curcic modtog hæderen for sine præstationer i hele fire film det år: "Lev stærkt", "Fasandræberne", "All Inclusive" og "Stille hjerte", som også indbragte hende en Bodil- og en Robert-statuette.

Erik Ballings Rejselegat:

Erik Ballings Rejselegat på 50.000 kroner gives til en person, som skaber værker, der appellerer til et bredere publikum.

* 2016: Ask Hasselbalch

Ask Hasselbalch har netop optaget sin fjerde spillefilm, "Skammerens datter II: Slangens gave", og står også bag Antboy-filmene. Den populære ungdomstrilogi var netop grunden til, at den 38-årige instruktør og manuskriptforfatter fik Erik Ballings Rejselegat i 2016.

* 2015: May el-Toukhy

May el-Toukhy fik sin debut som filminstruktør med "En lang historie kort" og modtog Erik Ballings Rejselegat for det prisbelønnede komediedrama med blandt andre Trine Dyrholm i en af de bærende hovedroller.

* 2014: Maya Ilsøe

Arvingerne-skaberen Maya Ilsøe fik prisen i 2014 for DR-dramaet med begrundelsen om at gå nye veje inden for dansk tv-dramatik.

Den 42-årige manuskriptforfatter er i øjeblikket i gang med det kommende DR-drama "Liberty", der er en filmatisering af Jakob Ejersbos roman af samme navn.

Uddelingen af Isbjørnen, der samler de tre priser, sker torsdag den 9. november.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.