Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Filmfond skal trække millioner til hovedstaden

Ny fond vil tiltrække internationale film- og TV-serieproduktioner og skal med 35 mio. kr. skabe en omsætning i hovedstadsområdet på 100 mio. kr.

Arkivfoto: Jonas Vandall
Arkivfoto: Jonas Vandall

En helt ny filmfond, der har været over 20 år undervejs, blev i dag præsenteret på Københavns Rådhus.

Den har fået navnet Copenhagen Film Fund – Københavns Film Fond, og dens opgave er at trække optagelse af internationale film og TV-serier til hovedstadsområdet og dermed skabe vækst og beskæftigelse i filmbranchen og en række af de erhverv, branchen benytter sig af under optagelser: Hoteller, restauranter, flyselskaber osv.

Fonden får de første tre år en startkapital på 35 millioner, hvilket er en del under de 60 millioner kroner, som oprindeligt var målet. Det er en lang række kommuner i hovedstadsområdet – primært Københavns Kommune, som har bidraget med 19,8 millioner, filmselskaber og organisationer – bl.a. Producentforeningen, Nordisk Film og Dansk Skuespillerforbund, der har skudt penge i fonden, som starter arbejdet til efteråret, når der er ansat en direktør.

»Jeg ville gerne have haft en fond på 60 millioner kroner, som var den oprindelige målsætning. Det er ikke lykkedes, bl.a. fordi regeringen ikke har ønsket at bidrage, men hvis vi ikke havde fået fonden etableret nu, så ville jeg frygte, at den aldrig var blevet til noget,« siger kultur- og fritidsborgmester i København Pia Allerslev (V).

Hun kunne i dag præsentere fondens nye bestyrelse, der får Radio24syvs administrerende direktør Jørgen Ramskov som formand. Han har mange års erfaring i film- og TV-branchen og ser fonden som en stor mulighed for at trække internationale produktioner af film og TV-serier til hovedstadsområdet.

»København har i mange år haft så mange muligheder på dette område, som er blevet spildt. Vi har konkurreret med en række andre byer med filmfonde, men vi har gjort det med en pose cement på nakken. Den har vi taget af nu, og nu er der nogle penge, vi kan bruge i konkurrencen,« siger Jørgen Ramskov.

Han mener, at hovedstadsområdet har alt det, som skal til for at tiltrække optagelser: En internationalt anerkendt filmbranche med dygtige instruktører, produktionsselskaber, skuespillere, teknikere og manuskriptforfattere. Hertil kommer, siger han, gode hoteller og restauranter og en effektiv infrastruktur og en hovedstad med en velbevaret bykerne, strande og skove, som kan bruges til optagelser.

35 millioner over tre år er ikke meget internationalt set, men ifølge Jørgen Ramskov er det nok til at gøre en forskel.

»I dag er film finansieret ved hjælp af »mange bække små«. En film med et budget på 100 millioner kan mangle tre millioner, for at kabalen kan gå op,« siger han.

Fondens mål er at skabe omsætning i regionen. Giver man en million i støtte, skal det resultere i en omsætning på godt to millioner, hvilket også gælder andre filmfonde. Filmselskaberne vil blive afkrævet kvitteringer for, at de har brugt dobbelt så meget, som de er blevet lovet i støtte, inden de får pengene udbetalt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.