Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kulturnyhederne

Festivaler fra Hunger Games-tilstande til de gode viljers parade

Festivaler fylder op verden rundt - arrangør af katastrofal luksus-version i Caribien er nu bedrageritiltalt.

Canadiske Arcade Fires Win Butler  på Roskilde Festivalens Orange scene ørdag aften - også med hilsner om at gøre verden til et bedre sted.
Canadiske Arcade Fires Win Butler  på Roskilde Festivalens Orange scene ørdag aften - også med hilsner om at gøre verden til et bedre sted.

Sommer er det - i hvert fald på kalenderen, og det sætter også sit præg på Kulturnyhederne, der næsten kunne kaldes Festival-nyhederne. Ikke bare i Danmark, hvor den næsten overståede Roskilde-festival stort set har fyldt alle kultursider op til og henover weekenden, men også i det store udland, hvor det nogle steder er gået værre til end med regnvejr og smat.

I USA er en af arrangørerene af en caribisk festival blevet anholdt og tiltalt for bedrageri,  efter at festivalen tidligere på året endte i ren skandale. Festivalen skulle være en eksklusiv musikfestival på en caribisk ø, hvor deltagerne havde betalt op til 90.000 kroner for at deltage, men alt endte i koks og kaos med aflyste koncerter, næsten ingen mad eller vand og for få fly til at skaffe gæsterne væk fra øen. På Twitter sammenlignede flere gæster deltagelsen i Fyre Festivalen med at man havde følelsen af at være med i »The Hunger Games«, fortæller forskellige medier.

Så er der alligevel langt til Roskilde Festivalen, der endnu en gang lukkede af med generelle positive skudsmål fra de danske kulturjournalister og redaktører - og også fra festivalen, selv, der konstaterer at man igen i år kommer ud med et pænt overskud på niveau med de 17 millioner, man sidste år var i stand til at uddele til godgørende formål resten af året. Så arrangørerne var ganske tilfredse.

På den negative side var de overgreb, som der i år har været sat ekstra fokus på. Politiet har modtaget seks anmeldelser for voldtægt under årets festival, som nu efterforskes. Under den svenske Bråvalla-festival har anmeldelser af voldtægt og overgreb nu fået arrangørerne til at stoppe festivalen næste år, fordi man simpelt hen havde fået nok, meddeler arrangørerne ifølge bl.a. Aftonbladet.

I Roskilde har de positive røster dog været i overtal - også med festivalens profil og intentioner. Her i Berlingske fremhævede musikredaktør Michael Charles Gaunt blandt andet årets profil med gode kvindelige navne som et plus:

»Fremfor at indføre kvoter, synes jeg, at Roskilde gør det helt rigtige: Sørger for at de kvinder, der så bliver booket, er markante og virkelig brænder igennem. Dem var der masser af i år. Solange, Lorde, Annisette fra The Savage Rose, Romy Madley Croft fra The xx og ikke mindst Mija Milovic fra Svin er bare nogle af de kvinder, som virkelig rykkede for mig musikalsk i år,« skriver musikredaktøren i Berlingske.

I musikmagasinet Gaffa udtaler forskellige gæster sig, blandt andet 33-årige Andreas Schneider fra Nørrebro, for hvem Den Sorte Skole var højdepunktet . Bundskraberen var til gengæld Emil Stabil »Han sang ”Jeg er for fed, jeg har stiv pik” i et kvarter,« konstaterer Andreas Schneider.

Samme Stabil delte for alvor både folk og anmeldere, og i Politiken fik koncerten for eksempel hele seks stjerner.  I Politikens konklusion på festivalen advarer musikredaktør Simon Lund i øvrigt mod en lurende hykleri , hvor der fra scenen ikke er grænser for de gode viljer: »Og musikerne kom ikke kun med forventelige sure opstød over Donald Trump. De uddelte huskekager til publikum om krig, klima og humanitære katastrofer,« konstaterede Lund med tilfredshed. Mindre tilfreds var han med festivalens ligheds-udvikling:

»For hykleriet lurer lige under overfladen. Den ellers så humanistisk indstillede Festival har selv en rem af huden, når vi taler ulighed. De unge campister slås om teltpladser, de har betalt dyrt for. Men dem, der har penge nok, kan købe et luksustelt, der er slået op på forhånd. Det er som at springe køen over i Legoland.«

Så er der anderledes køkultur, når Copenhagen Jazz Festival på fredag trutter i gang for i år. Selv om det for dele af jazz-miljøet skete med en trist optakt, da det is sidste uge blev oplyst, at Copenhagen Jazzhouse lukker ned i Indre by og fra næste år skal flytter ud til Nørrebro. Det fik vemodet frem hos flere gamle jazzfolk, blandt andre Trinelise Væring i Politiken:

»De jævnbyrdige nordiske kolleger, Jon Balke og så videre, dem kom man og hørte, men man hang også ud sammen efter koncerten. Lærte hinanden at kende og lagde planer for, hvad man kunne lave sammen. Det var et miljø. Min mand føler, det er hans barndomshjem, de nu afhænder«, siger hun med henvisning til saxofonisten Fredrik Lundin. »Hvor skal nu det sted være, hvor også de større nordiske navne kan spille?«

Men nok om den danske festivalsommer for denne gang. I udlandet har sangerinderne også problemer. Således måtte  supersangerinden Adele aflyse sine sidste to koncerter i London i denne weekend på grund af at den store stemme svigtede. » Jeg er ked af det. Jeg er ødelagt over det. Jeg er så ked af det,« lød det blandt andet i den undskyldning, Adele lagde ud på Twitter:

Problemer var der også for Britney Spears, der i aften skal optræde i  Tel Avivs Yarkon Park, og søndag gerne ville tage et kig på Jerusalems seværdigheder, blandt andet Grædemuren. Men den kan man kun komme nær til fods, og med hele Britney Spears' følge af sikkerhedsfolk og agenter, kombineret med israelske vagter og tusinder af nysgerigge, udviklede det sig til kaotiske folkemængde-scener, rapporterer Variety. Men Spears kom dog hjem igen og er klar til aftenens koncert.

Kan dyr lide musik? Det er jo noget man tit taler om blandt hundeejere - og lad os bare slutte kulturnyhederne af med en hund, der i hvert fald kan. En hund der lusker ind under en koncert med Vienna Chamber Orchestra i tyrkiske Izmir, og åbenbart er så glad for den klassiske musik, at den bliver liggende, mens musikerne uforstyrret fortsætter. Klassisk internet-vidceo, der kan ses her:

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.