Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fem stjerner til »Julestjerner«

Skøn, skæv og varm start på julekalenderen »Julestjerner«, der nok skal blive en succes hos både store og små.

På vej til Brorfelde: Szirhley, Martine Hjejle og Rasmus Bjerg i »Julestjerner«.
På vej til Brorfelde: Szirhley, Martine Hjejle og Rasmus Bjerg i »Julestjerner«.

»Hvor ligger det der Brorfelde egentlig henne?« spørger pigen Sus i årets julekalender på DR1, instruktørparret Wikke & Rasmussens »Julestjerner«. »Det ved jeg ikke, men det ligger langt ude på landet,« lyder svaret.

DR1 sender kalenderen 19.30, hvilket er senere end man plejer. Mon ikke man har lært af TV 2s evne til at samle hele familien med sine velbesøgte julekalendere? »Julestjerner« er værd at holde sig vågen til.

Der er tweenromantik, seje BMX-sekvenser og fanatsyinspireret spænding til de yngre årgange - et sted i baggrunden spøger historien om »Troldmanden fra Oz« og pigen Dorothy, der hvirvles ind i en fremmed verden. Og som voksen kan man sagtens holde ud at kigge med, for årets kalender er fostret af krøllede hjerner med et originalt, humorblik på verden. Man kan mærke, de vil os noget godt. Guds kære børn vi blir påny. Eller som instruktørparret, der kort efter udsendelserne forbereder seerne på næste dags afsnit, lige når at minde os om: »Husk det: Julen er hjerternes fest.« En stjernestund? Det er næsten ikke for meget sagt.

Inden juleaften er det sikkert og vist, at størstedelen af Danmark har fuldstændig tjek på, hvor sjællandske Brorfelde skal placeres på landkortet. For julekalenderen tegner til at blive alletiders store succes, hvis man skal dømme efter det afsnit, som slog tonen an. Den er lige til at forelske sig i. For ganske vist ligner den på overfladen en helt almindelig socialrealistisk historie om en pige (Martine Hjejle), der småkeder sig i skolen, hellere vil træne på sin BMX-cykjel, er temmelig forelsket i sin seje cykeltræner, og som bor på 19. etage i et højhusbyggeri samen med far og mor, der ind imellem er en lillebitte smule pinlige og irriterende.

Men det er kun på overfladen. For nede under fornægter eventyret sig ikke, doseret med al den finurligt fantasifulde kærlighed til det uforudsigelige og til miraklet i hverdagen, som er Wikke & Rasmussens. Tag nu bare far og mor, varmt spillet af blide Rasmus Bjerg og søde Szhirley som et helt lille juleevangelium i sig selv: Han er køkkkentømrer, hun er højgravid med termin selveste juleaften, hvor hun skal føde en dreng, der hedder Jes.

De er så ejegode, som julen er lang, tænder kalenderlys i hele hytten, tror, man kan synge en julestorm væk med en julesalme og investerer i det hele taget en ukuelig optimisme i den hverdag, der ellers pludselig trues fra alle sider, da far mister sit job (»Ingen har råd til at snakke sammen længere«), og de sættes ud af deres trygge bolig. Intet er naturligvis så skidt, at det ikke er godt for noget i denne verden: Familien arver i samme sekund et julestjernegartneri i Brorfelde.

En sand fryd

Den skjæve dialog er en sand fryd at lytte til. Hvem bliver ikke i godt humør, når en fyret køkkenmontør siger: »Nu skal vi hjem og mærke, hvor godt vi har det,« og når hans kone blot tager nyheden med et skuldertræk. Også birollerne kan vi forvente os meget af: Vi fik en forsmag med Dick Kaysøs excentriske ejendomsadministrator. Speciale: Stormimitation!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.