Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fedtets fjende nr 1. vender tilbage

Granvoksne gourmander kan stadig få bævrende læber og tårer i øjnene, når de tænker på den gang for godt tre år siden, da slankeguruen Anne Larsen for åbent TV-kamera tog noget bøfkød og skyllede fedtet af den under en vandhane. Nu måtte der trækkes en streg i sandet over for denne omsiggribende slanke-galskab!

Selvom Anne Larsen modtog voldsomme hug fra både hygiejnespecialister, rivaliserende ernæringseksperter og andre TV-kokke, havde TV-programmet den effekt at hendes navn som Danmarks førende slankeguru nu var blevet sømmet fast. Hendes første kogebog solgte i 170.000 eksemplarer og overalt ville folk høre hendes hæsblæsende fordrag om vejen til hendes eget vægttab på 30 kilo.

Med indgangen til sidste år blev der pludselig stille omkring Anne Larsen. Det skyldtes dog ikke, at danskerne pludselig mistede interesseen for at slanke sig - tværtimod.

»Jeg syntes simpelthen, at jeg var blevet lidt brugt og metaltræt. Der havde været konstant tryk på siden min første bog udkom i 1996, og alle de nye indtryk og oplevelser skulle have lov at bundfælde sig,« fortæller Anne Larsen i dag.

Den notoriske kødskylning fortryder hun ikke, selvom hun erkender, at det nok er det, som de allerfleste danskere kender hende for.

»Jeg var skam ikke utilregnelig i gerningsøjeblikket. Kødskylningen skyldtes, at jeg forsøgte at forklare noget teori om fedtindhold, så både TV-anmelderne og Fru Hansen i Tarm kunne følge med,« fortæller Anne Larsen.

Nu er teori ikke noget, Danmarks Radio er særlig begejstret for. Der skal være billeder til, ellers kan man ligeså godt lave radio, lyder parolen. Og da Anne Larsen ville illustrere, hvor meget fedt en bøf »sluger« af den daglige anbefalede fedtmængde, kom hun op med ideen om at skylle fedtet af kødet. Programmets producer greb ideen med begejstring. Kødskylningsindslaget fik hurtigt provokeret en hidsig debat i dagspressen, hvilket ærgrede Anne Larsen, for derved blev hendes fedtfattige budskab overdøvet.

»Normalt skyller jeg ikke mit kød, men hvis jeg kommer fem minutter i lukketid i supermarkedet og er overladt til styrke 18-22% fedt i farskvaliteten, så ville jeg gøre det, fordi jeg vil have mit fedtbehov dækket fra planter og ikke fra dyr. Kødskylningen var resultatet af en teoretisk problemstilling, som vi prøvede at beskrive på en praktisk måde. Men den måde kom til at stjæle hele opmærksomheden,« siger Anne Larsen.

Hun mener selv, at polemikken mod hende fik ekstra vind i sejlene fra især andre TV-kokke, som følte sig truet på deres levebrød af Anne Larsens store succes.

Efter et 2003 med det, hun kalder »større eftertænksomhed, modenhed og visdom« er Anne Larsen klar til et nyt år for fuld udblæsning. I næste måned drager hun på en ny foredragsturné med titlen »10-20-30-40 - Vejen til varigt vægttab!«.

»Mit budskab er blevet slebet til, så det passer til det samfund vi lever i idag: »bedre mad til flere mennesker«.

Har du et godt slankeråd på falderebet?

»Jeg har tre: 1. Ikke spise efter klokken 19.30 2. Ikke spise slik og junkfood. 3. Ikke drikke alkohol med mindre, at der er en særlig anledning,« slutter Anne Larsen.

De råd overholder hun selv, og med dem er hun godt på vej til at tabe sig yderligere ti kilo.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.