Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Er skønheden manipuleret, skal vi fremover have det at vide

Frankrig lovgiver sig nu til et sundere og mere realistisk modebillede. Herhjemme styrer modebranchen selv mod et sundere udtryk.

En tur gennem et billedbehandlingsprogram og mange af de »småfejl«, vi alle må leve med, er pist væk. Foto og retouscering: Shutterstock
En tur gennem et billedbehandlingsprogram og mange af de »småfejl«, vi alle må leve med, er pist væk. Foto og retouscering: Shutterstock

Der skal mere sul på den berømte pariserrøv. Og bruger man computerprogrammer som Photoshop, skal det fremgå tydeligt i form af en billedtekst, hvis man har fjernet rynker og skønhedspletter, bleget og rettet op på et skævt tandsæt eller på anden måde pyntet på en fotomodels udseende.

Det er essensen af den franske lovgivning, der har været undervejs nogle år, og som træder i kraft i år.

Det er således allerede gældende lov, at fotomodeller i Frankrig skal kunne fremvise en lægeerklæring, hvoraf det fremgår, at de er sunde og raske. I praksis handler det om, at de ikke er for tynde eller decideret anorektiske.

»At udsætte unge mennesker for normative og urealistiske kropsbilleder fører til en følelse af selvhad og lavt selvværd, som kan påvirke en sundhedsrelateret adfærd,« sagde den franske sundheds- og socialminister, Marisol Touraine.

Lovforslaget lagde oprindeligt op til, at der skulle være minimumsmkrav til fotomodellers BMI, som det allerede er tilfældet i Italien og Spanien, men det blev senere ændret til en lægeerklæring, der tager særlig højde for modellernes vægt. BMI står for Body Mass Index og er en måde at angive vægt i forhold til højde.

Loven om billedbehandling træder i kraft 1. oktober, og den betyder, at der fremover skal stå på alle billedbehandlede fotografier, at der er tale om »photographie retouchée« (retoucherede fotografier, red.).

Herhjemme hilser Camilla Frank, CEO for Copenhagen Fashion Week, det franske initiativ velkomment. Hun synes, det giver god mening at varedeklarere fotos, så man ikke er i tvivl om, hvorvidt et foto er manipuleret eller ej. Og med hensyn til brugen af tynde modeller har hendes egen organisation sammen med de danske modelbureauer og Landsforeningen mod spiseforstyrelser og selvskade taget initiativ til et pilotprojekt om sundhedstjek af modeller.

»Vi har indført, at man som model skal være sundhedstjekket for at gå på danske catwalk. Det har vi gjort, fordi vi tager problemet seriøst, og fordi modeller hele tiden er omgærdet af den her diskussion om, hvorvidt de er for tynde eller ej, og om de er syge,« forklarer hun.

Modellernes sundshedstjek er ikke noget, danske læger tilbyder af sig selv. Det koster penge. De danske modelbureauer tager derfor et gebyr på 75 kr., når de fakturerer kunder, dels for at få finansieret udgifter, dels for at signalere, at de tager problemet seriøst.

Camilla Frank mener, det er helt naturligt, at lovgivningen på området kommer fra Frankrig, hvor moden historisk spiller en stor rolle, og hvor man tager den meget seriøst. Det overrasker hende heller ikke, at lovinitiativet kommer netop i disse år, hvor der internationalt er en tendens til at søge mod det naturlige.

»Det kan ikke blive naturligt nok i disse år. Vi kan ikke få nok af reality-TV og af at følge både kendte og almindelige mennesker. Den tendens afspejler sig også i moden, hvor man f.eks. ser, at store toneangivende modeblade sætter en større model på forsiden eller en kendis, der ikke er fotomanipuleret eller har makeup på,« forklarer hun.

Ifølge den nye franske lovgivning risikerer modelbureauer, der bruger fotomodeller uden gyldig lægeerklæring, bøder på op til 75.000 euro, mens ansatte kan få fængselsstraffe på op til seks måneder. Overholder man ikke reglerne om billedbehandling, er kan der idømmes bøder på op til 37.500 euro.

I denne YouTube-video, kan du se, hvor store ændringer, man kan lave på en model ved hjælp af Photoshop:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.