Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Englands rose rører stadig briterne 20 år efter sin død

Da den populære prinsesse Diana endte sine dage i en bilulykke, blev Storbritannien kastet ud i en landesorg.

Prinsesse Diana med sin søn Prins Harry. Det er i dag, den 31. august, 20 år siden »Lady Di« omkom i et biluheld i Paris.
Prinsesse Diana med sin søn Prins Harry. Det er i dag, den 31. august, 20 år siden »Lady Di« omkom i et biluheld i Paris.

London/Paris. Kort efter midnat 31. august 1997 kørte en bil ind i en betonsøjle med mere end 100 kilometer i timen i den franske hovedstad, Paris.

Det blev begyndelsen på en national sorg i Storbritannien, som har sat dybe spor gennem 20 år.

I bilen sad den 36-årige prinsesse Diana med sin kæreste, Dodi al-Fayed. Også en bodyguard og en chauffør var til stede i bilen, som kørte galt i Pont de l'Alma-tunnelen på flugt fra pressefotografer.

Kun bodyguarden overlevede.

Torsdag er det 20 år siden, at ulykken fandt sted, og den engelske prinsesse gik bort.

Og briternes reaktion har i de seneste uger vist, at Diana langt fra er blevet glemt i Storbritanniens offentlighed.

"Folkets prinsesse" eller "Englands rose", som Elton John sang i sin hyldest til Diana, er blevet hædret med et ocean af blomster ved indgangen til Kensington Palace, hvor prins Charles og Diana flyttede ind efter deres bryllup i 1981.

- Jeg bliver stadig fortvivlet. Følelserne er ikke forsvundet, og hun er for vigtig en person til bare at glemme, siger 46-årige Maria Scott til nyhedsbureauet AP.

Dianas ægteskab med Charles krakelerede, og i 1996 blev parret skilt. Prinsessen var i mellemtiden blevet et ikon på filantropi og sad dybt forankret i hjertet hos briter og mange andre nationaliteter.

Foran Kensington Palace ligger hilsner fra folk fra hele verden. Et kort fra australske fans hylder Diana som mor.

- Hendes arbejde fortsætter gennem hendes elskende sønner, står der på kortet.

Prinserne William og Harry har da også valgt at fortsætte velgørenhedsarbejdet, som Diana var engageret i.

Hun førte kampagne mod miner og hjalp syge - herunder personer med hiv.

Harry arbejder nu med minerydning og udbredelse af test for hiv, mens William arbejder med at hjælpe hjemløse og syge børn.

Britiske aviser har været fyldt med hyldester til den afdøde prinsesse i ugerne op til 20-året for hendes død.

Prins William har sagt, at han fortæller sine børn om deres bedstemor Diana, som de aldrig nåede at møde.

- Når du som 15-årig oplever noget så traumatisk som din mors død, så kan det enten knække dig, eller det kan gøre dig til den, du er. Og jeg ville ikke lade det knække mig, sagde William for nylig i BBC-dokumentaren "Diana, 7 dage".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.