Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kulturblokken

En aarhus- historie

Det er let at forstå, at de derovre i Aarhus er blevet lidt knotne på dem derovre i København. Nu gik det jo ellers lige så godt. Aarhus skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, for Danmark har værtsskabet netop dét år, og Aarhus vandt over en anden god kandidat, Sønderborg.

 Pyt så med, at fænomenet Europæisk Kulturhovedstad ikke er så kendt, som nogle gerne vil tro. Er der for eksempel nogen herhjemme, der ved, hvilke to byer det er, der i år er europæiske kulturhovedstæder? Nej, vel? At være en del af EU-opfindelsen Europæisk Kulturhovedstad er ingen garanti for berømmelse, men det er stadig en lejlighed til at bruge en masse ekstra penge på kultur, og det er forståeligt, at Aarhus gerne vil have det bedst mulige ud af situationen. Hvorfor det også er forståeligt, at Aarhus ikke kan forstå, hvorfor de derovre i København – og det vil sige regeringen – ikke vil give Aarhus sikkerhed for de 200 millioner statslige støttekroner, som ifølge Aarhus 2017s officielle budget skal til, før man når den eftertragtede halve milliard.

»Jeg er ved at være godt og grundig træt af staten,« sagde Aarhus’ kulturrådmand, Marc Perera Christensen, forleden her i avisen. »Det var staten, der i 2007 selv indvilligede i, at Danmark skulle have en del af værtskabet i 2017. Det var ikke Aarhus. Fint nok. Så starter staten en konkurrence om, hvilken by der skal repræsentere kongeriget Danmark i 2017, og vi vinder. Allerede i 2007 burde staten vide, at der i 2017 ligger en stor opgave.«

Således talte den aarhusianske politiker, og han har jo på en måde ret. Det virker ikke taktfuldt, at staten først indstiller det aarhusianske projekt til officiel EU-godkendelse, indklusive det foreslåede budget, og så bagefter ikke vil love noget. Men når det er sagt, er det også forståeligt, hvis det ender med, at Aarhus må nøjes med at holde byfest for mindre end det planlagte beløb. Tiden er en anden end i 1996, da Jytte Hilden var kulturminister, og København var europæisk kulturhovedstad, og kokkene skulle på finansloven, og godt det samme. De af os, der var med til festen, kan godt huske, at følelsen af kulturel forstoppelse tog til, efterhånden som året skred frem. Man kan godt få for meget af det gode.

Og nok så vigtigt: Også uden at ligge statskassen til last vil borgerne i Aarhus kunne holde en pæn byfest, for der er stadig 300 millioner kroner fra sponsorer og lokale og regionale pengekasser at lege med. Måske endda den påtvungne begrænsning vil vise sig at være en fordel? Less is more, som en kendt arkitekt engang så rigtigt sagde. Lad Aarhus vise vejen!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.