Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Elsket og hadet

40 i dag. Luis Figo er af de få fodboldspillere, der på skift har optrådt for både FC Barcelona og for rivalerne Real Madrid.

ARKIVFOTO. Luis Figo indledte galactico-æraen i Real Madrid og er en af Portugals bedste spillere gennem tiden. Wingen, der sluttede karrieren for tre år siden, fylder 40. (se Ritzau historie 020800) Portugal ´s midfielder Luis Figo smiles during a training session at the National stadium in Oeires, 10 km west of Lisbon, 03 June 2005, ahead of the Portugal vs Slovakia World Cup 2006 qualification match 04 June at the stadio de Luz in Lisbon. AFP PHOTO/ NICOLAS ASFOURI
ARKIVFOTO. Luis Figo indledte galactico-æraen i Real Madrid og er en af Portugals bedste spillere gennem tiden. Wingen, der sluttede karrieren for tre år siden, fylder 40. (se Ritzau historie 020800) Portugal ´s midfielder Luis Figo smiles during a training session at the National stadium in Oeires, 10 km west of Lisbon, 03 June 2005, ahead of the Portugal vs Slovakia World Cup 2006 qualification match 04 June at the stadio de Luz in Lisbon. AFP PHOTO/ NICOLAS ASFOURI

Der skal mod og mandshjerte til at løbe ind på et propfyldt Camp Nou i Barcelona, når man ved, at man bliver modtaget af 100.000 tilskuere med det, der er værre end en pibekoncert.

Men sådan er betingelserne for at spille i Spanien, hvis man foretager den uhørte handling, det er, at skifte fra den ene ærkerival til den anden. Det gjorde Luis Figo, da han efter fem succesfulde år i Catalonien i 2000 flyttede til kongeklubben i hovedstaden.

Endnu tre år efter var det hverken glemt eller tilgivet af de mest fanatiske supportere, som bombarderede ham med kasteskyts, når han tog et indkast eller et hjørnespark. Og at der ved den lejlighed også røg et svinehoved ind på banen skal bare med for at beskrive stemningen. Men begivenhederne gjorde tilsyneladende ikke større indtryk på Figo. Han kendte betingelserne, og han kendte sit værd.

Allerede et par år tidligere var han blevet kåret til årets spiller i Europa, og i 2001 optrådte han øverst på FIFAs rangliste over verdens bedste spillere. I de år udgjorde han sammen med franske Zidane og brasilianske Ronaldo grundstammen på Florentino Perez’ såkaldte Galactico-hold, som udelukkende bestod af verdensstjerner, og med Real Madrid blev han både spansk mester et par gange og vinder af Champions League.

Luis Figo voksede op i et arbejderkvarter i Lissabon, og som alle andre drenge spillede han fodbold på gaden. Men han har nok skilt sig lidt ud fra kammeraterne, for som 11-årig blev han tilknyttet den store hovedstadsklub, Sporting Lissabon. Her fik talentet lov at udfolde sig, og han blev en del af Portugals gyldne generation. Som 15-årig var han med til at vinde europamesterskabet for juniorer og et par år senere var han på det hold, der blev verdensmester for U 21. I sit første år som senior fik han 19 år gammel debut på A-landsholdet, og i løbet af 15 år nåede han at sætte portugisisk rekord med 127 kampe.

Efter seks år i barndomsklubben var Figo i 1995 moden til større udfordringer, og efter en del kontraktforviklinger, fik legendariske Johan Cruyff hentet guldfuglen til Barcelona, hvor der rigtig kom fart på karrieren med et nationalt mesterskab, UEFA Cup triumf for pokalvindere og et hav af mål i løbet af 172 kampe. Han var blevet international superstjerne på et rigtig godt hold, og det udløste derfor chokbølger, da han for det hidtil højeste beløb nogensinde skiftede til det endnu bedre Real Madrid-hold, der vandt både mesterskaber og Champions League.

Som spiller bevægede han sig fra en udgangsposition på højre fløj rundt på hele banen. Teknisk fuldkommen, løbestærk og næsten umulig at dække op, men først og fremmest var han som dribler uimodståelig i mand mod mand- situationer, ligesom han med sine 180 cm ikke var sådan at skubbe omkuld.

Efter fem år i Madrid skiftede han i 2005 på en fri transfer til Inter i Milano, hvor han opnåede at have sin landsmand José Mourinho som træner, og hvor der blandt et par håndfulde trofæer figurerer fire italienske mesterskaber. Da det sidste var i hus på sidste spilledag i maj 2009, stor det samtidig klart, at han havde spillet karrierens sidste kamp. Men han har stadig tilknytning til Inter som en slags ambassadør, og i sit hjemland har han for længst opnået samme mytestatus som Eusebio fra Benficas guldalderhold i 1960erne og nutidens Christiano Ronaldo.

Luis Figo er gift med den svenske model Helen Svedin, og sammen har de tre piger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.