Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dyrepassere: Hobbitten-film kostede 27 dyr livet

Under optagelserne til Peter Jacksons »Hobbitten: En uventet rejse« var forholdene så dårlige, at 27 dyr omkom, hævder dyrepassere. Peter Jackson og hans stab afviser anklagerne.

Skuespiller Ian McKellen i en scene fra filmen »The Hobbit: En uventet rejse«.
Skuespiller Ian McKellen i en scene fra filmen »The Hobbit: En uventet rejse«.

Op til 27 dyr døde i forbindelse med optagelserne af instruktøren Peter Jacksons nye J.R.R. Tolkien-film, "Hobbitten: En uventet rejse".

Det hævder fire dyrepassere, der hjalp til i forbindelse med optagelser af filmen i New Zealand. Nyhedsbureauet AP citerer dem for, at ingen dyr kom til skade under selve optagelserne, men at omkring 150 dyr - heste, geder, kyllinger og får -  der befandt sig på en gård i nærheden af Wellington, levede under så dårlige forhold, at de døde af det. Ifølge dyrepasserne var problemet, at området er fyldt med huller, farlige hegn og lignende, som kan være dødsfælder, ikke mindst for heste.

Efter at to heste på et tidspunkt var døde, diskuterede dyrepasserne situationen med repræsentanter for filmselskabet Warner Bros. Filmselskabet kontaktede herefter den amerikanske organisation American Humane Association, der arbejder med beskyttelse af såvel børn som dyr. Ifølge The Hollywood Reporter tjekkede American Humane Association herefter forholdene, hvorefter der brugt flere hundrede tusinde dollars på at forbedre dem. Alligevel planlægger den amerikanske dyreværnsorganisation PETA at demonstrere, når filmen har premiere i Wellington 28. november.

En repræsentant for Peter Jackson medgiver ifølge The Hollywood Reporter, at to heste døde undervejs under omstændigheder, der "kunne være undgået",  men Peter Jackson selv benægter "fuldstændig", at produktionen af "Hobitten: En uventet rejse" skulle være skyld i, at hele 27 dyr omkom. I en udtalelse til The Hollywood Reporter siger han og hans stab, at de altid tager dyrs velfærd meget alvorligt , at dyrene altid behandles efter de højeste standarder, og at man gjorde sig "ekstremt umage" for, at ingen dyr skulle komme til skade under selve optagelserne. Peter Jackson & co. påpeger samtidig, at over 55 procent af de scener i filmen, hvor der er dyr, er computerskabte.

Peter Jackson stod også bag de tre ekstremt populære filmatiseringer af J.R. R. Tolkiens store roman "Ringenes herre", der er efterfølgeren til "Hobbitten". Den nye Hobbitten-film, som er den første af tre planlagte, får dansk premiere 12. december. De næste to film i serien kommer i biografen i 2013 og 2014.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.