Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dyne-Larsen er landets mest læste

Ifølge ny undersøgelse har 800.000 danskere læst Lars Larsens gratis selvbiografi. Dobbelt så mange har læst noget af den - eller planlægger at læse den.

Forfatteren selv glæder sig især over, at bogen læses af mange, der normalt aldrig læser bøger.

Danmarks mest læste bog i nyere tid er hverken skrevet af Jane Aamund, Leif Davidsen, Johannes Møllehave eller nogle af de andre litterære storsælgere. Helt i særklasse, hvad antallet af læsere går, er stifteren af det, der dengang hed Jysk Sengetøjslager: Lars Larsen - også kendt som »dyne-Larsen«.

For to måneder sendte den jyske forretningsmand sin selvbiografi, »Go´ daw, jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud«, til samtlige danske husstande - dog minus dem, der har et »Reklamer, nej tak!«-skilt på postkassen. I alt 2.4 mio. gratis eksemplarer blev det til, og ifølge en undersøgelse, der er blevet offentliggjort i Søndagsavisen, har danskerne taget ualmindelig godt imod tilbuddet: 20 procent af alle mænd og 21 procent af alle kvinder over 17 år - ca. 800.000 mennesker! - har allerede læst bogen. Cirka lige så mange har læst noget af den, og et lignende antal planlægger at læse bogen.

»Og det må jo betyde, at jeg nemt kan nå op på 2 mio. læsere,« griner Lars Larsen.

Det fremgår bl.a. af undersøgelsen, der er udarbejdet af Sonar, at hele 62 procent af dem, der på nuværende tidspunkt har slugt samtlige sider af Larsens memoirer, gik ud af skolen, før de var fyldt 20 år. Men at der er en overvægt at relativt dårligt uddannede blandt læserne, er der ikke noget mærkeligt i, mener Lars Larsen:

»Vi kører jo meget på prisen i Jysk. Vores kunder kommer altså typisk fra den lavere del, og det er da naturligt, at det er netop vores kunder, der læser bogen. Det, som jeg synes er virkelig sjovt ved undersøgelsen, er, at den viser, at bogen læses af så mange, som ellers normalt ikke læser særlig mange bøger,« siger han.

Ifølge direktøren for Den Danske Forlæggerforening, Ib Tune Olsen, er det kun ganske få danske bøger, der udsendes i mere end 100.000 eksemplarer - selv når man tæller hardbacks, paperbacks, bogklubbøger og andre formater med. Typisk er der 2-3 læsere pr. eksemplar. Men så er bibliotekslånerne også talt med.

»Det giver i alt ca. en kvart mio. læsere. Der er stadig meget langt til 800.000,« siger Ib Tune Olsen.

Lars Larsens intitiativ er enestående i Danmark, men der findes dog noget, der ligner. I forbindelse med den store kampagne »Læselyst« har forlaget Gyldendal således besluttet at forære bogen »Læs løs« til alle, der begynder i 1. klasse efter sommerferien. Bogen er trykt i 70.000 eksemplarer og indeholder fire illustrerede historier, som forlaget tidligere har udgivet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.