Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronningens tale revses for »hyperkorrekthedsbestræbelse«

YouSees tekniske nedbrud forud for dronningens nytårstale, var blot et af flere eklatante kiks, der indledte det nye år.

Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg lørdag d. 31 December 2016.
Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg lørdag d. 31 December 2016.

Året første Kulturnyheder må nødvendigvis begynde med den sidste store kulturbegivenhed i 2016. Sidste års største brandingbommert blev nemlig leveret på årets allersidste dag, da millioner af danskere satte sig til rette foran fjernsyn for at se dronningens nytårstale, og blev mødt med en sort skærm og en panikslagen beklagelse fra TV-udbyderen YouSee, der var blevet ramt af et landsdækkende teknisk problem.

Omkring en million kunder kunne ikke se TV, men måtte i stedet ty til radiotransmissioner, hvor de til gengæld kunne høre hver en detalje i raslen med talepapiret og hosteanfald.

YouSees kunder blev søndag aften lovet per mail, at de som kompensation ville modtage en »underholdningsoplevelse«.

- Vi undskylder derfor dybt til de mange, vi måtte skuffe på så betydningsfuld en aften, skrev direktør Jaap Postma i mailen, der blev refereret på dr.dk.

Endnu søndag aften kunne YouSees presseafdeling ikke oplyse, hvad den lovede »underholdningsoplevelse« nærmere bestod af. Skulle man være besk, kunne man pointere, at mange formentlig ville stille sig tilfreds med den underholdning der nu engang er tilgængelig, sålænge TV-signalet bare er der.

Selve talen blev også genstand for polemik, og for en sjælden gangs skyld blev dronningens sprogbrug kritiseret. På Facebooks mange sites for sprogrevsere blev det blandt andet diskuteret om der var brugt forkert pronomen i følgende sætning:

»Her er der god grund til at sige tak til alle de, der gør en indsats for vores sikkerhed«.

Burde der være blevet sagt »dem« i stedet for »de«?  På FB-siden Dagens sprogsinke mente flere, at der ikke var tale om en egentlig fejl, men om en såkaldt hyperkorrektion.

Bruger på sitet, Allan Hilton Andersen, kaldte det en »hyperkorrekthedsbestræbelse«.

- Det er muligt, overklassen gerne vil tale sådan, og fred være med det, men det er ikke korrekt dansk, og det lugter af mølkugler og gamle udstoppede ræve, skrev han.

Mariah Carey på Times Square nytårsaften, hvor teknikken gjrode knuder.
Mariah Carey på Times Square nytårsaften, hvor teknikken gjrode knuder.

I New York var nytårsfejringen også anledning for en medieskandale, nemlig ved den traditionelle nytårsshow på Times Square, hvor omkring en million mennesker havde stimlet sammen for at se popdronningen Mariah Carey optræde.

Som det ofte er tilfældet ved disse lejligheder, foregik Careys optræden ved hjælp af playback, men synkroniseringen mellem hendes mundbevægelser og afspilningen af klassikeren 'Auld Lang Syne' var temmeligt meget ved siden af.

Det hang formentlig sammen med at Carey som en af de få på pladsen ikke selv kunne høre musikken på grund af tekniske problemer. Til sidst undlod hun helt at synge, men overlod det til publikum, og rakte mikrofonen ud til dem.

Efterfølgende fulgte et offentligt slagsmål mellem Mariah Careys manager og produktionsselskabet bag showet om hvem der egentlig havde skylden for miseren.

Sangerindens manager Stella Bulochnikow påstod, ifølge The Hollywood Reporter, at produktionsselskabet bevidst havde saboteret Careys optræden, hvilke afvist på det skarpeste af Dick Clark Productions. Fra denne kant blev det tværtimod påpeget, at Maria Carey ikke havde gidet at deltage i de forberedende lydprøver.

DRs begyndte året med tredje ombæring af sin store seriesaga »Arvingerne«, der satte fokus på en ny generation i den frustrerede kunstnerfamilie. Berlingskes anmelder Jakob Steen Olsen havde ret nemt ved at tøjle sin begejstring over oplægget i første episode.

»Men altså: alle seriens fordele til trods – lækkert filmet, godt klippet, endnu bedre spillet – orker man rigtigt mere af denne sært ucharmerende, forkælede families evige, deprimerende kævl? Har de overhovedet ikke lært noget på de tre år, der er gået? Hvad værre er: Har de egentlig flere sider, man ønsker at lære at kende? Har man ikke allerede lyst til i løbet af første afsnit at rejse sig op i stuen og råbe: Så hold dog kæft og giv hinanden hånden.

Ikke underligt, at Jesper Christensens komponisthippie lagde sig til at dø i sidste sæson. Han orkede nok ikke mere.«

Kulturnyhederne ønsker godt nytår med en vellykket version af den gamle sang:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.