Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronningen scenograf på Tivolis balletsatsning

Dronning Margrethe står for både scenografi og kostumer, når Tivoli 22. november har premiere på sin hidtil største balletopsætning, juleforestillingen Nøddeknækkeren.

Første prøvedag for danserne til Tivolis store eventyrballet Nøddeknækkeren i Tivoli tirsdag den 9. oktober 2012, der har premiere i Koncertsalen den 22. november. Dronning Margrethe har stået for scenografien.
Første prøvedag for danserne til Tivolis store eventyrballet Nøddeknækkeren i Tivoli tirsdag den 9. oktober 2012, der har premiere i Koncertsalen den 22. november. Dronning Margrethe har stået for scenografien.

- Den udfordring var så spændende, at det var umuligt at sige nej. Så jeg sagde ja - og tænkte straks efter: Du er ikke rigtig klog! Men nu må vi se, hvordan det falder ud.

Det var en både glad og forventningsfuld Dronning Margrethe der i går mødte op til den første prøvedag på Tivolis store juleforestilling, eventyrballetten "Nøddeknækkeren".

Dronningen har skabt scenografi og kostumer til forestillingen, mens Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen står bag koreografien.

"Nøddeknækkeren" bliver Tivolis hidtil største balletopsætning, og allerede før jul 2010 spurgte Peter Bo Bendixen Dronningen, om hun havde lyst til at lave scenografien.

- Nu er det 11 år siden, Dronningen begyndte at skabe scenografi til Pantomimeteatret, så vi syntes, det var naturligt at lave en større og mere ambitiøs forestilling, siger han.

Og Dronningen var ikke sen til at slå til:

- At få lov til at lave en stor klassisk helaftensballet lød frygtelig sjovt - og jeg har trods alt også fået lidt mere erfaring siden "Et Folkesagn" for 21 år siden, siger hun med henvisning til den scenografi, hun skabte til Det Kongelige Teaters opsætning af Bournonvilles klassiker i 1991.

Inspireret af Wiinblad

Dronning Margrethe så selv "Nøddeknækkeren" første gang som voksen i 1971, da Flemming Flindt som den første herhjemme satte den op på Det Kongelige Teater med scenografi af Bjørn Wiinblad. Og det er også den, der inspirerer hende nu.

- Jeg har set alle de fire opsætninger, vi har haft herhjemme, men for mig har netop den altid været definitionen på "Nøddeknækkeren". Bjørn Wiinblads scenografi var så dejlig og med de mest bedårende kostumer. Jeg håber, jeg selv har formået at få lidt af det udtryk med, siger hun.

Dronningen så selv i går for første gang nogle af de første færdige kostumer, der er syet efter hendes tegninger. Bl.a. kjolerne til den berømte blomstervals og til de dansende snefnug, der i Tivolis version ender med at begrave hele København i sne, så kun tårnene stikker op.

- Jeg synes, de er blevet meget vellykkede, ikke som man har set dem før. Både skægge og også lidt farlige, lød det fra en tilfreds scenograf.

H.C. Andersen på besøg

Dronning Margrethe og Peter Bo Bendixen har arbejdet på projektet i snart to år sammen med Pantomimeteatrets dramaturg, Henrik Lyding, og Tivolis direktør, Lars Liebst.

De har valgt at henlægge handlingen til 1870ernes København, hvilket har givet mulighed for at lade notabiliteter som H.C. Andersen, August Bournonville og Tivolis daværende direktør, Bernhard Olsen, være blandt julegæsterne hos hovedpersonen Claras familie.

Og da Clara efter en festlig juleaften falder i søvn, er det ikke - som i den oprindelige version - Sukkerfeens land, men derimod Tivoli med Pjerrot, Harlekin og Columbine, hun drømmer sig hen til med sin nøddeknækkerprins.

- Tivoli åbnede i 1843, så det hele passer sammen. Det eneste, der ikke er helt historisk korrekt, er rådhusklokkerne, der slår klokken 12 og lukker Tivoli. Det ved ethvert barn i dag, men dengang i 1870erne var Københavns Rådhus bare ikke bygget endnu. Så der snyder vi lidt, siger Peter Bo Bendixen med et smil.

Og Dronningen tilføjer: - Vi hører klokkerne, men vi ser ikke tårnet.

Fakta
Nøddeknækkeren får premiere 22. november og spiller til 22. december i Tivolis Koncertsal.
Der er familievenlige spilletidspunkter og rabat til børn under otte år.
Lørdage kl. 14.00 er udnævnt til "børnematiné", hvor der godt må være lidt uro på rækkerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.