Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DR-skuespillere lover: Vi mumler ikke i ny dramaserie

Der er taget hånd om problemet med mumleri i bedste sendetid, når DR's nye dramasatsning får premiere.

»Herrens Veje« er en dramaserie om det moderne menneskes tro og tvivl. Historien er fortalt igennem en dansk præstefamilie anno 2017 og handler om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro. Ann Eleonora Jørgensen (Elisabeth) og Lars Mikkelsen (Johannes).
»Herrens Veje« er en dramaserie om det moderne menneskes tro og tvivl. Historien er fortalt igennem en dansk præstefamilie anno 2017 og handler om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro. Ann Eleonora Jørgensen (Elisabeth) og Lars Mikkelsen (Johannes).

»Hvabehar! Hvad siger de?«

I gennem de seneste år har DR modtaget stakkevis af klager over dårlig lyd og mumleri, når tv-stationen sender sine stort anlagte programmer og ikke mindst, når det har drejet sig om de traditionsrige søndags-føljetoner.

Sidste vinter fik mange seere nok, da tredje sæson af »Arvingerne« blev sendt på kanalen, og det resulterede i en storm af harme beskeder på seriens Facebook side.

Men når DR's nye dramasatsning »Herrens Veje« har premiere om få uger, er skuespillerne langt mere klare i mælet. Der er nemlig blevet gjort op med mumleriet.

Det fortæller Adam Price, der er hovedforfatter på den nye serie, der handler om en moderne præstefamilie.

»I mange år har der været en naturalisme-tradition i dansk film og tv, hvor det nærmest var sådan, at den der mumlede mest, var bedst. Og det er det ikke i denne her serie,« siger han og uddyber:

»Her går vi jo også ind og beskriver en familie, der har en retorisk tradition, der går flere hundrede år tilbage. Det er jo en del af denne her families arbejde at stille sig ind foran en forsamling og tale til den og gøre sig forståelige,« siger han.

Lars Mikkelsen, der spiller præst og patriark i serien, er enig.

»Vi giver replikken et løft i serien. Det er også noget, jeg har arbejdet med i udlandet, når jeg har haft roller der, for der står de altså ikke og mumler. Men det ville jo heller ikke give mening, at de her præster mumler deres prædikener,« siger han.

Overfor ham i serien ses Ann-Eleonora Jørgensen i rollen som præstens kone. Hun har tidligere spillet med i tv-serien »Forbrydelsen« og kan tydeligt mærke, at der har været en anderledes tilgang til replikkerne i »Herrens Veje«.

»Vi tager fat om ordene, og mener virkelig det, vi siger. Og derfor bliver ordene virkelig sagt, og ikke bare mumlet fordi, det skal virke naturalistisk. Jeg håber, det kan høres i serien,« forklarer hun.

Dog mener hun ikke, at det kun er skuespillerne, der har ansvaret for, at det kan være svært at høre, hvad der bliver sagt i fjernsynet.

»Det er det også, men det handler også om folks fladskærme. Højttalerne er jo gået fra at være nogle ordentlige, store nogle med god rumklang til meget små, så de er jo elendige i forhold til. Og det skal man vide,« siger hun.

Første afsnit af »Herrens Veje« bliver sendt på DR1 klokken 20.00 den 24. september.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.