Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Direktør: En virkelig stor tjeneste for armenierne

Armenierne burde være taknemmelige for udstillingen »Det såkaldte armenske folkemord«, mener Det Kgl. Biblioteks direktør. Udmeldingen møder skepsis.

Det Kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen.
Det Kongelige Biblioteks direktør Erland Kolding Nielsen.

Den armenske ambassade er chokeret over, at Det Kongelige Bibliotek vil tillade den tyrkiske ambassade at afholde en udstilling med arbejdstitlen »Det såkaldte armenske folkemord«. Men i virkeligheden burde ambassaden være taknemmelig, mener Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen.

Efter at Berlingske i sidste uge skrev om sagen, er kritikken ellers haglet ned over direktøren fra hele verden for at være »politisk tonedøv« og ignorere historisk »fakta«.

»Man kan ikke sige andet end, at jeg har gjort det armenske synspunkt en virkelig stor tjeneste, og det fatter jeg ikke, at de ikke kan forstå. De kan ikke forvente, at vi tilbageholder eller undertrykker andre holdninger, selv om de er eufemistisk problematiske eller direkte forkerte,« siger Erland Kolding Nielsen.

Han åbner dog nu for, at han først skal vurdere det materiale, der kommer ind fra tyrkerne.

»Jeg har heller ikke nødvendigvis lovet dem, at jeg vil afholde udstillingen. Jeg vil først se kritisk på materialet,« siger han.

Voldsomt omstridt

Det armenske folkemord er politisk voldsomt omstridt. Tyrkiet fastholder, at massakrerne, der foregik i tiden omkring 1915, ikke kan kategoriseres som folkemord, mens Armenien internationalt kæmper for at få verdens parlamenter og regeringer til at anerkende begivenhederne som et folkemord.

Historiker og ekspert i det armenske folkemord Matthias Bjørnlund fra Danish Institute for Study Abroad mener, at en tyrkisk udstilling vil forvirre.

»Jeg kan nok sige med rimelig sikkerhed, at de fleste armeniere gerne vil have sig frabedt den håndsrækning fra Erland Kolding Nielsen. Når udstillingen sker i regi af Det Kongelige Bibliotek, er jeg overbevist om, at det vil bidrage til at forvrænge opfattelsen af det armenske folkemord. Det er en præcedensskabende begivenhed, når en anerkendt statslig forskningorganisation blåstempler en sådan udstilling,« siger Matthias Bjørnlund, som sammen med en kollega har skrevet en kronik i dagens avis.

I Sverige har Riksdagen anerkendt det armenske folkemord, og udstillingen om den skandinaviske reaktion på folkemordet har været vist flere steder i landet. I oktober var den udstillet på gymnasiet Lunds Katedralskole. Rektor Kennet Fennmark ville ikke tillade, at en tyrkisk udstilling om et »såkaldt« folkemord stod for sig selv på skolen:

»Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt der er sket et folkemord. Det er slået fast, så det kan ikke stå uimodsagt. Hvis nogen sælger falske billeder af virkeligheden, må man reagere og hjælpe med at vise sandheden. Man har et ansvar for folkeoplysning,« siger han.

En af de forskere, der var indbudt til at holde oplæg for eleverne i forbindelse med udstillingen, var Svante Lundgren fra Lunds Universitet. Han undrer sig over Det Kongelige Biblioteks holdning til en tyrkisk udstilling.

»Der er også nogen, der tror, at Jorden er flad. Dem tager vi ikke særlig alvorligt,« siger han.

Den tyrkiske ambassade har ikke ønsket at besvare Berlingskes spørgsmål. Emel Dorinöz Tekin fra ambassaden oplyser dog i en mail, at ambassaden stadig arbejder på den alternative udstilling:

»En lignende udstilling, som vil blive udstillet på det samme sted. Forberedelserne er fortsat i gang.« 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.