Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det skrev vi om Ghita Nørby 10

Det skrev vi om Ghita Nørby

Ghita er langt fra færdig. Ghita Nørby er en af de allermest omtalte skuespillere i Danmarkshistorien. Hun har spillet i mere end 100 film, og karrieren er ikke slut endnu. Anmelderroste præstationer er der et utal af på hendes CV, og blandt de allerstørste tæller fortællerrollen i Oscarbelønnede "Babettes Gæstebud" fra 1988, hovedrollen i »Dansen med Regitze« fra 1989, der også blev nomineret til en Oscar og birollen i »Arven« fra 2003, som hun også fik (endnu) en Robert for. Rollen som Ingeborg i hele Danmarks »Matador« vil nok også sent blive glemt.

Igennem den mere end 60 år lange karriere har Ghita Nørby også modtaget et hav af priser, blandt andre Bikubens Hæderspris i 2003, fem Bodil'er og en Æres-Bodil i 2012, fire Robert'er og en Æres-Robert i 2013.

I 2014 spillede hun hovedrollen i Bille Augusts film om aktiv dødshjælp »Stille Hjerter«, der høstede flotte anmeldelser over hele linjen. Senere i år er der premiere på filmen »Nøgle Hus Spejl«, som hun også spiller med i, og i begyndelsen af februar spiller hun den kvindelige hovedrolle i forestillingen »Indenfor Murene« på Folketeatret. Der er altså ingen tegn på, at Ghita Nørby trækker sig tilbage foreløbigt på trods af 80 års fødselsdagen den 11. januar.

Se her Berlingskes portræt i anledning af Ghita Nørbys 80 års fødselsdag:

Om det Berlingske Arkiv

Skal du skrive en bog? Lave historisk research? Se her hvordan du får adgang til Berlingskes unikke samling af avisudklip fra 1930 til 1989 og slip for at gennemgå kilometervis af mikrofilm. Arkivet indeholder omkring 70.000 kuverter. En meget stor samling med materiale om utallige personer - politikere, embedsmænd, skuespillere, musikere, forskere, forbrydere og så videre. Tilsvarende har vi samlinger af udklip om et emne eller begivenhed. Læs mere her.

Giv en avisforside i fødselsdagsgave.

Få en digital højopløst kopi til for eksempel plakat. Læs mere her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.