Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Læsernes Bogpris

»Det, jeg skrev, skulle aldrig læses«

Det var ikke meningen, at nogen skulle læse fantasyromanen »Ravnenes hvisken«. Men Malene Sølvstens debutroman udkom, og den blev læst i en sådan grad, at forfatteren nu er nomineret til Læsernes Bogpris.

Malene Sølvsten om romanen Folkets Skønhed, der er nomineret til Læsernes Bogpris 2017.
Malene Sølvsten om romanen Folkets Skønhed, der er nomineret til Læsernes Bogpris 2017.

Nogle mennesker bruger hverdagens åndehuller på at spille sudoku på deres telefoner. Andre hækler måske eller læser avis. 39-årige Malene Sølvsten har gennem fire år fundet sit eget frirum ved at skrive. I bussen på vej hjem fra sit tidligere arbejde i Finansministeriet har hun udtænkt karakterer og handlingsforløb. Mens kartoflerne kogte, i den amagerlejlighed hun deler med sin mand og deres søn, har hun nedskrevet et helt univers på sin computer. Det blev til den 700 sider lange »Ravnenes hvisken«.

»Det, jeg skrev, skulle aldrig læses. Jeg gjorde det for at slappe af i mig selv. Selv om det lyder som et stort arbejde at skrive en lang roman, så blev den sat sammen af ti minutter her og ti minutter der over flere år. Jeg sammenligner tit det at skrive med at spille sudoku på sin telefon. Lægger man et par år med sudokupauser sammen, svarer det nok til den tid, jeg har brugt på at skrive,« siger Malene Sølvsten.

Bogen udkom i sommer. To år efter, at Malene Sølvsten, efter overtalelse fra hendes mor, alligevel valgte at sende sit manuskriptet ind til forlaget Carlsen.

Hovedpersonen i »Ravnenes hvisken« er den rå og til tider usympatiske Anne. I en alder af 17 år er hun blevet hærdet af et liv levet i elleve forskellige plejefamilier, i konstant kontakt med systemet og et ophold i ungdomsfængsel. Anne er også helt anderledes end andre. Hun er synsk og kan se fortiden.

»En vil hun forelske sig i. En vil blive hendes bedste ven. En vil redde hendes liv. Og en vil slå hende ihjel.«

Sådan står der på forsiden af bogen. Og ordene bliver rigtig nok realitet for Anne, da hun starter i gymnasiet. Her møder hun mennesker, der ændrer hendes liv. Samtidig bliver egnen ramt af en tragedie, da flere unge piger skiftevis bliver fundet myrdet. Pludselig finder Anne sig selv midt i efterforskningen og ender med at skulle redde verden fra Ragnarok.

Handlingen udspiller sig i den fiktive by Ravnsted i Nordjylland. Egentlig er Ravnsted baseret på Brønderslev, hvor Malene Sølvsten er vokset op. Hun kender Nordjylland helt ind til marven, men genkender ikke det negative portræt af landsdelen, hun ofte ser er i litteraturen.

 

»Bøger, der foregår i Nordjylland eller Sønderjylland eller på Lolland for den sags skyld, handler ofte om udkantsdanmark. Bøgerne handler om druk og incest. Det giver et forkert billede af byer og landsdele, hvor langt de flest mennesker er glade for at bo. Der findes mange underlige byer på de kanter, men de er underlige på den fede måde. Derfor var det vigtig for mig, at beskrive det Nordjylland, jeg kender,« siger hun.

Romanen er en hybrid af fantasy, krimi og ungdomslitteratur. Den nordiske mytologi spiller en afgørende rolle i fortællingen, hvor jætter, bersærker og Ragnarok alle er realiteter. Malene Sølvsten er selv en engageret fantasylæser, men syntes der mangler fokus på genren herhjemme.

»I Danmark er der en tendens til at sætte lighedstegn mellem fantasy og børnebøger. På bibliotekerne er det også i den afdeling, fantasyromanerne står. Men fantasy er lige så meget for voksne. Det er folk i alle aldre, så faktisk er der et helt genrepublikum, der slet ikke er fokus på. Jeg håber, at der i fremtiden vil skrives mere dansk fantasy, og at der bliver oversat flere værker fra engelsk. Der er så meget god fantasylitteratur, der bør anerkendes.«

På Carlsen var de begejstrede for »Ravnenes hvisken«. Så begejstrede, at Malene Sølvsten har fået kontrakt på at skrive en trilogi. Selv om forfatteren på nuværende tidspunkt skriver fortsætteren færdig, har hun stadig svært ved at tro sin egen succes.

»Da jeg første gang skulle ind på forlaget, var jeg sikker på, at min redaktør havde forvekslet mit navn med et andet. Jeg blev ved med at få hende til at nævne navne på karaktererne i bogen for at være sikker på, at det var mig, de ville have fat i,« siger hun.

Malene Sølvsten havde aldrig troet, at hun skulle blive forfatter. Efter at hun i sommer sagde sit job op i Finansministeriet, er hun nu forfatter på fuldtid. Når hun møder sine læsere, spørger de hende ofte, hvordan hun gjorde.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at kreativitet er individuelt, og at du skal holde fast i sig selv og det materiale, du nyder at skrive. Der vil altid være nogen, der ikke kan lide det. Hvem bestemmer, om det er godt? Forlagene? De går op i, hvad der forretningsmæssigt kan forsvares. Der kan opstå rigtig meget god litteratur, der aldrig udkommer, så du skal skrive for din egen skyld.«

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.