Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Det er en katastrofe, hvis det går tabt«

Afdøde Bjørn Wiinblads hjem og værksted forfalder. Fonden, der bestyrer hans bo, håber på hjælp til vedligeholdelsen.

Kunstneren Bjørn Wiinblads hjem er fyldt med egen og andres kunst. Han arbejdede bl.a. for Rosenthal i Tyskland.
Kunstneren Bjørn Wiinblads hjem er fyldt med egen og andres kunst. Han arbejdede bl.a. for Rosenthal i Tyskland.

Malingen skaller af det lyseblå træhus, og regnen drypper ned gennem taget. Fem år efter den verdensberømte danske kunsthåndværker Bjørn Wiinblads død risikerer hans kombinerede værksted og privatbolig i Lyngby at gå tabt.

Fonden, der bestyrer Wiinblads bo, har ikke længere midler til at vedligeholde huset, der dels indeholder tusindvis af kunstnerens egne værker, dels rummer hans omfattende samling af bl.a. kinesiske og persiske kunstskatte.

»Får vi ikke hjælp, er vi nødt til at bortauktionere tingene og sælge huset,« lyder den kontante melding fra advokat Peter T. Grubert, der er formand for den fond, som bestyrer Bjørn Wiinblads bo.

Appel til kommunen

Det lyseblå træhus i Lyngby er i to etager med en grundplan på 350 kvadratmeter. Stueetagen var Wiinblads værksted, og det står stort set urørt. Det samme gælder førstesalen, hvor Wiinblad boede og havde sin samling af bl.a. kinesisk og persisk kunst. »Bjørns kunst var unik, og det samme er hans hus - det ved alle, der har set det. Det er en katastrofe, hvis det går tabt,« siger Peter T. Grubert.

Fonden har en egenkapital på ca. 5 mio. kr., der giver et årligt afkast på ca. 50.000 kr. Dertil kommer indtægter på ca. 100.000 kr. fra licensaftaler på Wiinblads ting. Men 150.000 kr. er ikke nok til at vedligeholde huset varme, el, forsikringer, alarmanlæg, ejendomsskatter og løbende småreparationer beløber sig til 400.000-500.000 kr. årligt, anslår fonden.

»Vi har søgt støtte hos forskellige fonde, men uden resultat. Lige nu forsøger vi at gøre Lyngby-Taarbæk Kommune interesseret i huset igen Bjørn Wiinblad havde en aftale med den gamle borgmester om, at hvis han stillede huset til rådighed, ville de lave det om til museum. Og det er jo oplagt men det er ved at være sidste chance,« siger Peter T. Grubert.

Bjørn Wiinblad købte huset i 1966 som en af flere residenser. I årene før sin død afviklede han sine øvrige huse og samlede sine ting i huset i Lyngby.B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.