Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Depardieu og den mystiske milliardær

Gerard Depardieu er mest kendt som stjerneskuespiller. Men han er også forretningsmand, og nu er han kommet i modvind, fordi han har fået sig en ny ven: Den 36-årige algeriske milliardær Rafik Khalifa, som nogle mistænker for at være i lommen på Algeriets magtfulde generaler.

Den algierske milliardær, Rafik Khalifa, forstår at iscenesætte sig selv for at give sine virksomheder god omtale. På billedet herover danser han med den amerikanske skuespillerinde Rebecca Romijn-Stamos ved en fest for flyselskabet Khalifa Airways på en natklub i Paris. Filmstjerner har ikke det fjerneste imod at kome til Khalifas fester, slet ikke. Gerard Depardieu er en af den algeriske rigmands rigtig gode venner.
Den algierske milliardær, Rafik Khalifa, forstår at iscenesætte sig selv for at give sine virksomheder god omtale. På billedet herover danser han med den amerikanske skuespillerinde Rebecca Romijn-Stamos ved en fest for flyselskabet Khalifa Airways på en natklub i Paris. Filmstjerner har ikke det fjerneste imod at kome til Khalifas fester, slet ikke. Gerard Depardieu er en af den algeriske rigmands rigtig gode venner.

PARIS

Gerard Depardieu er en mand med mange jern i ilden.

Igennem en lang karriere har den tunge og ikke ligefrem smukke franske skuespiller nedlagt kvinder på stribe, både på lærredet og blandt publikum i biografsæderne. I den seneste tid er det imidlertid hverken skuespilleraktiviteterne eller de kvindelige erobringer, der har bragt Depardieu i fokus.

Derimod er manden, der kun fik begrænset succes som den ældre norske ægtemand Jacob i Ole Bornedals »Jeg er Dina«, blevet genstand for stor opmærksomhed på grund af et overordentlig godt venskab med en mand, der på kort tid har erobret en fremtrædende plads i franske sladderblade.

Selv om den algeriske milliardær Rafik Khalifa kun lige er fyldt 36 år, har han nået meget. I dag er han ejer af to flyselskaber, en bank samt en stor entreprenørvirksomhed, og i begyndelsen af september i år bragede han helt igennem i den franske offentlighed, da han lancerede sin nye TV-station - Khalifa Television - med en gigantfest i Cannes.

Blandt gæsterne var ud over Depardieu Catherine Deneuve, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Pamela Anderson og Melanie Griffith. Dermed var Rafik Khalifa sikret massiv omtale i den del af pressen, der går direkte efter stjernerne.

Gerard Depardieu afviste selv, at han skulle have taget sig betalt for at dukke op til Khalifas fest.

»Når jeg støtter ham, er det på grund af et dybt venskab, og fordi jeg betragter ham som det moderne Algeriets frelser,« sagde Depardieu forleden til avisen Le Parisien og tilføjede:

»Jeg ved ikke præcis, hvor han har sine penge fra, men efter hvad man har fortalt mig, har han tjent mange penge i medicinalindustrien.«

Og dermed er vi fremme ved det, som lige nu synes at være blevet det vigtigste i historien om Rafik Khalifa: At ingen ved, hvor den unge mand har sine mange penge fra.

Hverken hans holdingselskab Khalifa Group eller nogle af datterselskaberne i Frankrig og Algeriet er villige til at give præcise oplysninger fra sig. De eneste tilgængelige oplysninger er, at selskaberne beskæftiger 12.500 mennesker og i 2000 havde et overskud på 200 mio. dollars ud af en omsætning på godt en milliard dollars.

Polemikken omkring Rafik Khalifa nåede nye højder, da Gerard Depardieu i forrige weekend præsenterede vennen som ny sponsor i den rugbyklub, som den i øvrigt kraftigt slankede Depardieu selv sidder i ledelsen af.

Khalifa markerede sig første gang som sportssponsor, da han sidste år indgik en opsigtsvækkende sponsorkontrakt med storklubben i fransk fodbold, Olympique Marseille, som han skal betale omkring 100 mio. kroner til over de næste fem år.

Problemet i rugbyklubben i byen Begles i omegnen af Bordeaux var imidlertid, at byens borgmester nægtede at deltage i det store arrangement på stadion. Borgmesteren hedder Noël Mamère og er tidligere præsidentkandidat for partiet De Grønne, og han satte ord på den mistanke, som klistrer sig til Rafik Khalifa:

»Jeg ønsker hverken personligt eller fysisk at have nogen forbindelse til en mand, hvis formue skyldes de algeriske generalers venlige hjælpsomhed. Og jeg synes, at Depardieu i stedet skulle forsvare de kabylske asylsøgere, som er i livsfare i deres hjemland,« sagde Mamère, som til gengæld måtte finde sig i at blive kaldt racist og meget andet af en rasende Gerard Depardieu.

Rafik Khalifa selv har valgt at bruge en noget speciel facon, når han bliver bedt om at svare på de mange rygter om, hvor hans penge stammer fra.

»Det er penge fra saudierne. Hvidvaskning af generalernes penge og lidt heroin, hvis det er det, der skal til,« har han sagt.

Rafik Khalifa blev født 1. oktober 1966 som søn af Laroussi Khalifa, der havde en række topposter i Algeriet.

Khalifa senior har således både været London-ambassadør og direktør for Air Algerie, inden han faldt i unåde og på et tidspunkt tilbragte to år i fængsel.

Herefter etablerede han sig som apoteker i Algier - en forretning, som sønnen Rafik overtog efter faderens død i 1990. To år senere skabte han den første privatejede medicinalvirksomhed i Algeriet og begyndte at producere såkaldt kopimedicin.

I 1998 var Khalifa helt fremme, da Algeriet liberaliserede sin banksektor, og han oprettede El Khalifa Bank, som i dag har 700.000 kunder, hvoraf 25.000 har kreditkort.

Siden har han skabt Khalifa Airways, som har en flåde på 34 fly - de fleste leasede - og sidste år lod han forstå, at han agtede at købe 18 nye Airbus-fly. Den kontrakt er dog endnu ikke endeligt underskrevet. Selskabet flyver mellem Algeriet og en række provinslufthavne i Frankrig og Spanien og til Dubai i Den Persiske Havbugt.

Det seneste initiativ er TV-stationen Khalifa Television, der primært sender ungdommeligt TV via satellit og kan ses i Vesteuropa, Nordafrika og en del af Mellemøsten. Stationen har til huse i lokaler, som tilhører et datterselskab under den store private TV-station TF1, og den spås en lovende kommerciel fremtid.

På den mere politiske front bruger Rafik Khalifa den fransk-libanesiske kommunikationsrådgiver Raghid El Chammah, der blandt andet blev kendt, da han for nogle år siden hjalp den tunesiske præsident Ben Ali i hans forsøg på at forbedre sit image på menneskerettighedsområdet.

Rafik Khalifas personlige kontakter til Algeriets præsident Bouteflika siges først og fremmest at gå gennem dennes kabinetsdirektør Larbi Belkheir.

Antoine Glaser, der er leder af nyhedsbrevet »Mahgreb Confidentiel«, siger direkte, at det er umuligt for en algerisk forretningsmand at nå så langt, som Rafik Khalifa er nået, uden udstrakt velvilje fra de reelle magthavere, generalernes side.

De algeriske generaler er velhavende, fordi de tager deres del af kagen i den store statsejede olieindustri, som i øvrigt oplever stor investeringslyst fra særlig amerikansk side i øjeblikket, fordi man arbejder hårdt på at mindske afhængigheden af olie fra det politisk ustabile Mellemøsten.

Også den algeriske oppositionspolitiker Sid-Lakhdar Boumediene mener, at den algeriske offentlighed har krav på mere information om, hvordan Rafik Khalifa har kunnet skabe sit store forretningsimperium.

»Man skylder os en forklaring. Vi vil lytte til den mesterlige lektion i finansiel virksomhed, som dette konglomerat fortæller os. Hvis den unge mand reelt er uafhængig, kan han uden bekymring forklare os sammenhængen,« skriver Boumediene.

Ubekræftede forlydender i fransk presse vil vide, at Rafik Khalifa skal have fået nej til at drive bankvirksomhed i Frankrig, og at den franske efterretningstjeneste interesserer sig indgående for ham og hans virksomhed.

Gerard Depardieu mener, at den negative omtale af Rafik Khalifa er direkte uretfærdig:

»Han har skabt en gruppe af meget dygtige unge medarbejdere, hvis gennemsnitsalder ikke er mere 28 år, og som alle er uddannet på de bedste universiteter i USA. Han er efter min mening en model for hele Algeriet.«

Og den franske filmstjerne har med al tydelighed markeret, at han tror på Algeriets fremtid. Han har nemlig udvidet sine besiddelser inden for vinbranchen med en vingård i nærheden af den algeriske by Tlemcen.

Syv årstal i Rafik Khalifas liv

1966: Født i Bejaia, Algeriet

1986: Diplom som apoteker

1992: Starter produktion af medicinalvarer

1998: Grundlægger El-Khalifa Bank

1999: Grundlægger Khalifa Airways

2001: Sponsor for fodboldholdet Olympique Marseille

2002: Lancerer Khalifa Television med gigantfest i Cannes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.