Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Debutantbal på Den Frie

KUNST: Kunstnernes EfterårsudstillingMaleriet er den dominerende udtryksform på Kunstnernes Efterårsudstilling, der åbner i dag i København.

Blandt de mere iøjnefaldende bidrag på årets KE er Gorm Spaabæks billede af statsministeren. Det er ledsaget af et ønske om, at han forsvinder. Til venstre ses Emil Westman Hertz' bidrag - et stort, beskidt og hullet telt. Foto: Jan Jørgensen
Blandt de mere iøjnefaldende bidrag på årets KE er Gorm Spaabæks billede af statsministeren. Det er ledsaget af et ønske om, at han forsvinder. Til venstre ses Emil Westman Hertz' bidrag - et stort, beskidt og hullet telt. Foto: Jan Jørgensen

Maleriet står centralt på Kunstnernes Efterårsudstilling.

Det er ikke gået sporløst hen over lærrederne hos de mange debutanter, at åbenlyse talenter som Kasper Bonnén. John Kørner og Tal R. i de senere år har arbejdet med at formulere et nyt sprog, hvis bestanddele - udover en påfaldende energi og glæde ved at arbejde med netop maleriet - er stærke farver, antydet figuration og fortællinger der skyder sig ind i hinanden. Selv træk fra de tidlige 1960ere i form af skabelonfigurer, som dem Kirkeby & Co. arbejdede med i tiden på og omkring Eks-Skolen, dukker op i nogle af billederne, der da også er båret af en stor appetit på at forholde sig til maleriske problemstillinger.

Det betyder ikke, at samfundet er fraværende. Hverken i de mange malerier eller i de mere konceptuelt funderede arbejder. Et iøjnefaldende værk er Gorm Spaabæks bidrag, der består af et meget stort træsnit forestillende statsministeren skuende ud mod fjerne horisonter - eller blot næste valgdag - udført på en måde der leder tanken hen mod æstetikken hos Røde Mor og 1970ernes politiske parolekunst. Pointen ligger den ledsagende vejledning, der såmænd lyder:

»Det er et træk i den danske folkesjæl, at der ikke er noget, der må være stort. Når noget fylder meget, straffes det brutalt. Eksempler kan være Niels Hansen Jacobsen, den romanske granit, Carl Th. Dreyer der blev brugt som biografdirektør og Asta Nielsen i sin ensomme lejlighed. Med dette værk vil jeg undersøge, om det er en mekanik, der kan bruges omvendt. Hvis man skaber et meget stort og monumentalt portræt af Anders Fogh Rasmussen, forsvinder han måske.«

Eller også har partiet en oplagt gave til det kommende landsmøde. Man ser det for sig; hængende over talerstolen i Herning Kongrescenter.

Også i Emil Westman Hertz' bidrag ligger pointen i kombinationen af værket og den ledsagende forklaring. Udover den består det af et stort, beskidt og hullet telt. Og tiøren falder - hurtigt - når man ser, at det er sponsoreret af Nakfa Refugee Camp Eritrea. På den måde kan kunsten vende verden på hovedet, ligesom i udstillingens eneste videoværk, tre film af Stine Marie Jacobsen, hvor man i den ene hører en stump af en sang af Kate Bush - og ser personen i filmen holde sig for næsen i stedet for at vælge den oplagte mulighed: At holde sig for ørerne.

Fotografiet er også repræsenteret på årets KE. Dels i form af de konventionelle billeder af banal virkelighed som eksempelvis tilsyneladende tilfældige udsnit af usædvanligt kedsommelige byrum. Og dels i Carina Johansens seks, unaturligt blege close-ups af ansigter. Lader man øjet hvile i dem, forvandler konturerne sig til store landskabelige malerier af betydelig skønhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.