Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De hvide mænd må stå for skud i Berlin

I kølvandet på kritikken af oscaruddelingerne raser debatten under filmfestivalen i Berlin om køns- og racemæssig diversitet i film, og de hvide, mandlige filmfolk må være parat på angreb.

Manuskriptforfatter og filmproducer John Logan måtte forsvare sig mod sexisme på den 66. filmfestival i Berlin. REUTERS/Hannibal Hansche
Manuskriptforfatter og filmproducer John Logan måtte forsvare sig mod sexisme på den 66. filmfestival i Berlin. REUTERS/Hannibal Hansche

BERLINALE: De hvide mænd har magten i filmbranchen, og holder sorte og kvinder væk fra magtens centrum.

Sådan har kritikkken lydt forud for oscaruddelingerne i slutningen af måneden, som blandt andre den sorte instruktør Spike Lee har meddelt, at han ikke kommer til på grund af for få sorte nominerede skuespillere. I kølvandet på denne debat benytter mange af de journalister, der deltager i den igangværende filmfestival i Berlin, enhver lejlighed til at bringe emnet på banen overfor de tilrejsende filmfolk.

Det gik tirsdag udover filminstruktøren Michael Grandage og manusforfatteren John Logan, der står bag filmen “Genius”. Filmen handler om forholdet mellem den amerikanske forfatter Thomas Wolf (spillet af Jude Law) og dennes forlægger Max Perkins (Colin Firth), mens andre karakterer er Wolfes forfatterkollegaer Ernest Hemningway og F. Scott Fitzgerald.

Filmens maskuline univers animerede efter pressevisningen af filmen, en tysk journalist til at angribe Grandage og Logan for ikke at inddrage nogle af de kvindelige forfattere som virkelighedens Max Perkins havde i sit sold.

John Logan forsvarede sig med, at filmen først og fremmest handlede om den “drengeklub” af forfattere, som forlæggeren havde dannet omkring sig - måske som erstatning for de sønner han aldrig fik.

- Desuden er det den sørgelige sandhed om 1929, at hvis man ser på det der blev trykt af bøger, så var der kun ganske få kvindelige forfattere. Det har heldigvis ændret sig, og vi har i dag en stor repræsentation af både køn, racer og overbevisninger, som ikke blev trykt den gang, sagde John Logan.

Racespørgsmålet blev også bragt på bane under et rundbordsinterview som Berlingske deltog i med Ethan og Joel Coen, der er i Berlin med filmen “Hil Cæsar!”.

På et direkte spørgsmål om manglen på racemæssig diversitet i deres egne film, forsøgte Joel Coen sig først med en spøg.

- Det er rigtigt, at de fleste af vores hovedpersoner enten er jøder eller fra Minnesota (hvor Coen-brødrene selv er født, red.), men kan man egentlig ønske sig større diversitet end det? spurgte Joel Coen retorisk.

Hans bror Ethan Coen anslår en alvorligere tone, og bragte selv oscaruddelingerne på banen.

- Altså jeg tror, at selv de argeste kritikere af oscaruddelingen, såsom Spike Lee, udmærket godt ved, at det er en fejl at fokusere så meget på oscarfesten. Det er trods alt bare en pris, hvor man i stedet burde se på hele industrien. Og hvad den angår, er der forsåvidt ingen af dem der bestemmer, der ikke godt kunne tænke sig større diversitet, forstået på den måde, at de er ligeglade med hvilke skuespillere, der tjener penge til dem - bare de tjener penge.Så det er altså et spørgsmål om, hvem der får lov til at lave de film, som potentielt kunne vise sig at tjene penge. Der er Hollywood måske stadig en lidt lukket klub, som burde lukke flere ind, sagde Ethan Coen.

Spike Lee deltager også Berlinalen med antivoldskomedien “Chi-raq”, der overvejende har sorte skuespillere på rollelisten. På sit eget pressemøde under Berlinalen afviste Spike Lee, at han boycottede Oscar-festen.

- Jeg har bare sagt, at jeg ikke gider at komme, sagde Spike Lee, der lagde skylden for den manglende diversitet i Hollywood på filmselskabernes direktioner.

- De bestemmer hvad der skal laves og ikke laves. Hovedparten af dem er hvide mænd, og når der ikke er diversitet dér, så er der det heller ikke i filmene, sagde Spike Lee.

Berlinalen afsluttes lørdag med uddelingen af bjørnepriser, og oscaruddelingen finder sted den 28. februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.