Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Davidstjerne i protest mod Görings antijødiske udsagn

Løjtnant Adolf Auer var pilot under Første Verdenskrig. Han malede i 1917 en jødestjerne (Davidstjerne) på sit Fokker-fly i protest mod Herman Görings antijødiske udtalelser.

Jødisk stjerne malet på fly fra Anden Verdenskrig. Foto: C&T Auctioneers and Valuers
Jødisk stjerne malet på fly fra Anden Verdenskrig. Foto: C&T Auctioneers and Valuers

Et usædvanligt fotoalbum er dukket op til salg hos auktionshuset C&T Auctioneers and Valuers i England. Blandt albummets fotografier er billeder af et tysk fly fra omkring Første Verdenskrig, der på kroppen har malet en Davidstjerne - altså den stjerne, som jøder brugte for at markere deres tilhørsforhold. Baggrunden var, at den tyske flyverhelt fra Første Verdenskrig, Hermann Göring, havde udtrykt antijødiske holdninger.

Göring var i 1917 blevet en tysk helt, der havde ca. 22 nedskudte britiske fly på sin liste. Adolf Auer malede som reaktion, ifølge Auktionshusets oplysninger, en Davidstjerne på sit Fokker-fly for at markere sin modstand mod Görings ytringer. Auer var ikke selv jøde, men hans medpilot, Willi Rosenstein, var, skriver Daily Mail.

Herman Göring blev senere en af nazipartiets frontfigurer og blev som luftfartsminister ansvarlig for den tyske flyindsats under krigen. Göring blev en af de ansvarlige for holocaust under Adolf Hitlers lederskab, men i 1917 var han blot en ung og berømt flyverhelt. Willi Rosenstein undslap Tyskland i tide og emigrerede til Sydafrika i 1930erne.

Rosenstein var selv lidt af en helt i Tyskland under Første Verdenskrig og havde 9 nedskudte britiske fly på sin liste, men jødisk indsats under Første Verdenskrig sikrede på ingen måde jøder mod nazisternes forfølgelse. Willi Rosensteins søn, skriver Daily Mail, blev pilot under Anden Verdernskrig for Sydafrika og deltog i krigen på De Allieredes side og blev dræbt i 1945, da hans fly blev skudt ned.

Auer selv blev skudt ned under Første Verdenskrig og blev krigsfange hos briterne. Auers maleri af Davidstjernen havde tilsyneladende ingen konsekvenser for ham, for han blev pilot under Anden Verdenskrig. Göring selv overlevede krigen, men blev dømt ved Nürnberg-processen efter krigen og begik selvmord.

Fotoalbummet  sælges 14. marts.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.