Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske steder kæmper om EU-kulturmærke

Ny Carlsberg Bryghus og Dybbøl Banke går nu ind i kampen for at blive blåstemplet med EUs prestigefyldte kulturarvsmærke, der gives til steder, som er vigtige for Europas fælles historie.

Det er en stor anerkendelse for steder, bygninger og monumenter i Europa, hvis de tildeles EUs blå kulturarvsmærke. Det betyder nemlig, at de er en vigtig del af den fælles europæiske historie, og dén prestigefyldte blåstempling er der nu tre danske steder, der kæmper om.

Det er Dybbøl Banke, Carsberg i Valby bestående af Ny Carlsberg Bryghus og J. C. Jacobsens Gl. Carsberg Bryggeri samt Cistercienserklostret i Løgumkloster, der går ind i kampen om det blå mærke.

For to år siden vedtog EUs kulturministre et forslag om det særlige EU-kulturarvsmærke, der skal gives til steder, som symboliserer Europas integration, idealer og historie. Mærket skal være med til at gøre europæerne opmærksomme på den fælles kulturarv og fremme kulturturisme.

Ordningen er frivillig for medlemslandene, og de 27 EU-lande kan i første omgang indsende maksimalt fire forslag til, hvilke steder, monumenter eller bygninger i deres land, der bør blåstemples med kulturmærket i 2013. Derefter kan de indsende to forslag i de efterfølgende ulige år.

En jury bestående af uafhængige eksperter vurderer kandidaterne og beslutter, hvem der skal på EUs kulturliste, inden kulturstederne endeligt godkendes af Europa-Kommissionen. Afgørelsen træffes i slutningen af 2013.

Danskerne har i løbet af i år kunne indsende deres forslag til, hvilke steder i Danmark, der repræsenterer den fælles europæiske historie, og Kulturstyrelsen har nu valgt dem, der går videre. 17 lande har indtil videre indsendt deres forslag.

De steder, der får tildelt det prestigefyldte mærke, vil blive markeret med blå skilte, så der på den måde bliver skabt en hel kulturrute - som måske også kommer til at gå til Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.