Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske film er for farveløse

Danske film afspejler langt fra samfundet. De er for hvide, erkender Det Danske Filminstitut, der nu vil kæmpe for flere hudfarver i danske filmproduktioner.

Skuespillerne Lene Maria Christensen og Jesper Christensen i en scene fra filmen "En familie". Det danske Filminstitut vil arbejde for, at der kommer flere hudfarver i danske film.
Skuespillerne Lene Maria Christensen og Jesper Christensen i en scene fra filmen "En familie". Det danske Filminstitut vil arbejde for, at der kommer flere hudfarver i danske film.

Der skal flere hudfarver og flere etniciteter ind i dansk film. Det erkender Det Danske Filminstitut (DFI), som efter længere tids debat lægger op til handling, fortæller Radio24syv.

»Når vi går i gang med det her, skyldes det, at vi fornemmer, at der er behov for det. Uden at have set nogen statistik, er det mit indtryk, at film i andre europæiske lande er langt bedre til at bruge skuespillere, der har andre hudfarver end hvid,« siger områdedirektør i DFI, Claus Ladegaard, til Radio24syv.

Dansk film er hvid. Med enkelte undtagelser besættes rollerne stort set kun af etnisk danske skuespillere, og når en mørkere hudfarve indfinder sig, sidder den næsten altid på en grønthandler eller en kriminel. Det viste et speciale foretaget af Ida Johannessen fra Københavns Universitet sidste år. Samtidig fik filmen MGP Missionen afslag på støtte fra DFI - delvis med den begrundelse, at der ikke er nogen folk i provinsen, der gider at se på folk med indvandrerbaggrund.

DFI har tidligere beklaget udtalelsen, som altså nu får mere konkrete konsekvenser.

»Først og fremmest vil vi iværksætte en større undersøgelse blandt hele branchen. Bare det, at vi sætter fokus på problemet, kan måske være med til at løse det. Hvis problemet stadig eksisterer efter to år, må vi se, hvad vi så må gøre,« siger Claus Ladegaard.

Han understreger dog, at han er imod at indføre særlige puljer til film, der arbejder bevidst med at afspejle befolkningssammensætningen.

Skuespiller Hassan Preisler fra teaterkompagniet DanskDansk, der netop blev dannet for at skabe fokus på den manglende mangfoldighed i dansk film, glæder sig over DFIs nye udmelding.

»Jeg synes, det er vidunderligt, at filminstituttet tager problematikken alvorligt og begynder at beskæftige sig med konkrete tiltag, der ville kunne forandre den her meget meget hvide verden, vi har inden for den danske filmindustri. Jeg ønsker os alle sammen - og danskheden - stort tillykke med det her,« siger Hassan Preisler til Radio24syv og tilføjer:

»Den nationale sammenhængskraft, som vi jo alle sammen ønsker, er jo afhængig af, at vi er i stand til at præsentere et billede af danskheden, som inkluderer os alle allesammen.«

Hassan Preisler understreger dog, at velvilje og gode hensigter ikke skaber forandring af sig selv. Først når man begynder at tage konkrete tiltag, forandrer tingene sig, siger han og henviser til udviklingen i andre europæiske lande.

»I Frankrig overvejer man at oprette kvoter for at promovere skuespillere med andre kulturelle baggrunde. I Tyskland ser man til gengæld en stigende mængde unge skuespillere med rødder i det tidligere Jugoslaven. En af dem, Marko Mandic, ses netop nu i filmen »Gold«, der er nomineret til festivalens fine pris Sølvbjørnen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.