Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske film dyster i Europa i aften

Med otte nomineringer er dansk film igen i år flot repræsenteret ved European Film Awards. Prisen fylder 25 år, og det europæiske filmakademi vokser sig større og vigtigere år for år.

Thomas Vinterbergs »Jagten« med Mads Mikkelsen (billedet) er blandt de danske film, der i år er nomineret til en European Film Award. Arkivfoto.
Thomas Vinterbergs »Jagten« med Mads Mikkelsen (billedet) er blandt de danske film, der i år er nomineret til en European Film Award. Arkivfoto.

Sidste år understregede dansk film sin for et så lille land helt usædvanlige position i europæisk film ved, at Lars von Trier vandt en European Film Award som bedste film med »Melancholia«. Samtidig vandt Susanne Bier prisen som bedste instruktør for »Hævnen«, og vi skal ikke glemme, at »Melancholia« også vandt priser for scenografi og fotografi.

»At slå en allerede prisbelønnet film som »Kongens store tale« i kategorien bedste film og at vinde over instruktører som brødrene Dardenne gav tilsammen en meget smuk aften til dansk film. En fornem markering af en periode, hvor dansk film og danske filmkunstnere høster mere international succes end på noget andet tidspunkt. Den slags priser forlænger filmenes liv internationalt, men det er også lige netop den slags opmærksomhed, vi lever af,« siger Henrik Bo Nielsen, der er administrerende direktør for Det Danske Filminstitut.

European Film Awards, der uddeles af Det Europæiske Filmakademi, betegner han som unikke, fordi de i modsætning til priser som for eksempel Den gyldne palme og de andre priser i Cannes er uddelt af kollegerne og ikke en jury.

»Prisregnen og nomineringerne i år dokumenterer, at vi herhjemme har afsindig dygtige filmkunstnere, men også, at den langsigtede og massive offentlige investering i uddannelse via filmskolen og de sidste mange års solide filmstøtte nytter. Filmområdet er et eksempel på, at det at turde blive ved med at satse giver resultater. Også selv om man målt efter befolkning er en meget lille aktør,« siger Henrik Bo Nielsen.

Solide lodder i puljen

Dansk film har gennem tiderne vundet 15 European Film Awards, og Lars von Trier er ikke overraskende topscorer. I år går det næppe helt så let, fordi Michael Hanekes fornemme film om alderdommen og kærligheden med den enkle titel »Amour« må anses som en slags favorit, da den vandt Den gyldne palme. »De urørlige« er også med helt fremme. Filmen går for fulde huse i danske biografer i øjeblikket, hvor den forener det folkelige og det alvorlige.

Når det er sagt, så har Thomas Vinterbergs »Jagten« været rost på sin rejse Europa rundt siden verdenspremieren i Cannes, så selv om det er svært at se filmen vinde prisen for bedste film, kan Thomas Vinterberg godt kåres som bedste instruktør eller Mads Mikkelsen som bedste skuespiller i filmen, som også er nomineret for bedste manuskript og bedste klipper.

I år er Mads Matthiesens »10 timer til Paradis« nomineret i kategorien årets bedste debutfilm, mens Nikolaj Arcels »En kongelig affære« kun er nomineret for bedste scenografi og bedste musik. Det lyder måske ikke af meget, men det er lige nøjagtig med sin scenografi, at kostumefilm plejer at imponere, og så er musikken komponeret af et stort fransk navn Gabriel Yared, der har en solid fanbase blandt filmfolk over hele Europa. Der er med andre ord samlet set næsten lige så store chancer for, at Arcels film kommer hjem med en pris, som for at Vinterbergs film skulle gøre det.

Akademiet vokser

I år bliver European Film Awards uddelt for 25. gang siden 1988, og det er tid til at gøre status. Før i tiden forsøgte man at konkurrere med Hollywood på glamour, men i dag går man en helt anden vej.

»Vi konkurrerer ikke med Oscar-priserne, og det er da heller ikke et mål at blive til en europæisk udgave af dem. Vores idé er at fejre europæisk film, og det mål kan vi kun nå ved at have støtte fra alle involverede parter. Fra politikere over filmbranchen til pressen,« siger Pascal Edelmann, pressechef for European Film Awards.

I løbet af 2012 rundede man 2.700 medlemmer i Det Europæiske Filmakademi, og det er 900 flere end for bare fire år siden, da prisen blev uddelt i København. I Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der uddeler Ocars, er der til sammenligning godt 6.000 medlemmer. Blandt medlemmerne i Det Europæiske Filmakademi er 173 fra Danmark, og flertallet er instruktører, producere, skuespillere og folk fra forskellige filminstitutioner.

Uddelingen af European Film Awards afholdes hvert andet år i Berlin, men flytter sig hvert andet år rundt i andre byer i Europa. I aften uddeles priserne på Malta. Filmuddelingen streames live på www.europeanfilmacademy.org.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.