Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk Wikipedia sakker agterud

Mange danskere vil hellere bruge engelsk Wikipedia. Det går ud over kvaliteten på det danske site, også når det gælder om at finde og rette fejl.

Ole Andersen er administrator på det danske Wikipedia og en ægte wikipedianer. Han bruger hundredvis af timer på at dele viden på Wikipedia og rette andres fejl. Wikipedia er verdens største og mest brugte leksikon.
Ole Andersen er administrator på det danske Wikipedia og en ægte wikipedianer. Han bruger hundredvis af timer på at dele viden på Wikipedia og rette andres fejl. Wikipedia er verdens største og mest brugte leksikon.

Dansk Wikipedia sakker agterud i forhold til Wikipedia i lande, vi normalt sammenligner os med som Norge, Sverige, Finland og Holland. Og det gælder både antal registrerede bidragydere til det frivillige internetbaserede leksikon, såkaldte wikipedianere, og mængden af artikler på sitet.

Dansk Wikipedia har i dag godt 6.500 danske wikipedianere, halvt så mange som i Norge, Sverige og Finland og en fjerdedel af antallet i Holland. Også antallet af artikler i det danske netleksikon er langt mindre end i de øvrige lande, nemlig kun godt 170.000 mod en halv million i Sverige og flere end en million artikler på hollandsk Wikipedia.

Om årsagen er der flere meninger. Ifølge Peter Mulvany, der er aktiv debattør på Wikipedias interne debatforum, skyldes det en alt for restriktiv holdning over for nye brugere, der har frataget mange lysten til at skrive. Andre, bl.a. pressetalsmand Ole Palnatoke Andersen, mener, det først og fremmest skyldes, at danskerne i modsætning til nordmænd og svenskere i høj grad fravælger det nationale Wikipedia til fordel for det langt mere omfattende engelsksprogede site.

En vis mængde snavs

Uanset årsagen har det begrænsede antal brugere stor betydning for kvaliteten, erkender Ole Palnatoke Andersen, herunder hvor hurtigt man får opdaget og rettet fejl i de enkelte artikler.

»I og med, at alle kan bidrage, undgår vi ikke, at der kommer en vis mængde snavs ind over, som vi har en praktisk opgave med at få kontrolleret. Jo flere, der læser artiklerne, desto større er chancen for at finde fejlene og få dem rettet. Når vi ikke er flere, er der bare ikke ret mange til at gøre det,« siger han.

Brugervenlighed er et problem

Én af udfordringerne er derfor at gøre det lettere at foretage rettelser på sitet.

»Brugervenligheden er et globalt problem, men fordi vi ikke er flere, er det større for os,« siger Ole Palnatoke Andersen.

Men en generel ændring af brugerfladen skal besluttes af udviklerne i Wikipedia Foun-dation, og det tager tid.

»En anden mulighed er at finde de artikler på vores eget site, hvor behovet er størst, f.eks. alle artikler om nulevende personer, og så installere en »retteknap« i den enkelte artikel,« siger Ole Palnatoke Andersen.

Dansk Wikipedia har 37 administratorer og ca. 100 patruljanter, der løbende holder øje med sitet. Problematiske artikler kan slettes og bestemte brugere eller IP-adresser blokeres i tilfælde af f.eks. hærværk på sitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.