Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk teater beskyldt for racisme i Sverige

Et dansk projekt om mangfoldighed og inklusion er blevet pillet af plakaten på den store og aktuelle Malmöfestivalen. Det bliver beskyldt for at være racistisk.

I august måned blev et dansk teaterprojekt om mangfoldighed og inklusion pillet af plakaten på den store Malmöfestivalen, da det blev beskyldt for at være racistisk. Det danske teaterkompagni Global Stories skulle med projektet »Med andre øjne« vise, hvordan man med hjælp fra teaterfolk og makeup-artister kunne påtage sig en anden etnicitet. PR-foto.
I august måned blev et dansk teaterprojekt om mangfoldighed og inklusion pillet af plakaten på den store Malmöfestivalen, da det blev beskyldt for at være racistisk. Det danske teaterkompagni Global Stories skulle med projektet »Med andre øjne« vise, hvordan man med hjælp fra teaterfolk og makeup-artister kunne påtage sig en anden etnicitet. PR-foto.

Et dansk teaterkompagni er blevet taget af plakaten på den svenske Malmöfestivalen pga. af et projekt, der bliver kritiseret for at være racistisk, selv om formålet med projektet er alt andet end racistisk.

I teaterkompagniet Global Stories’ projekt »Med andre øjne« bliver deltagere med hjælp fra teaterfolk og makeup-artister sminket, så de kan påtage sig en anden etnicitet. På den måde får »den enkelte deltager mulighed for at se verden ud fra et nyt perspektiv«, som det hedder, og »resultatet er en større forståelse af diskrimination, inklusion og mangfoldighed«.

Men sådan bliver der ikke set på »Med andre øjne« i Malmø. Festivalledelsen har modtaget over 200 protestunderskrifter over projektet, ligesom festivalleder Pella Ström har fået omkring 30 klagemail.

»Med andre øjne« skulle havde fundet sted søndag og i går som et af 1.300 programpunkter på den otte dage lange festival, men søndag aften besluttede festivalens ledelse at lytte til kritikken og aflyse projektet.»Nogle har følt sig krænket, og dermed er programpunktet kommet til at handle om noget helt andet, end det i virkeligheden skulle handle om,« siger Pella Ström og tilføjer, at Global Stories sidste år gennemførte samme projekt uden at blive mødt med protester.

Ifølge Pella Ström har flere kritikere fået den opfattelse, at projektet handler om at gøre hvide til sorte. Kritikerne henviser bl.a. til de såkaldte »blackfaces«, hvor hvide skuespillere i gamle dage blev sminket grotesk sorte for at parodiere sorte.

Hun er enig i, at et lignende arrangement i Danmark formentlig ikke ville blive aflyst pga. beskyldninger om racisme. Men, som hun siger, så er de i Sverige »kommet meget længere i debatten om integration og ligestilling end i Danmark«.

»Debatten foregår derfor i et helt andet klima end i Danmark,« siger hun:

»Vi er en festival for alle i en by, hvor 30 procent af indbyggerne kommer fra et andet land.«

Debattør: Komisk diskussion

Debattør og forfatter til bogen »Absolut Sverige, en rejse i tavshedens rige«, Mikael Jalving, ryster på hovedet af svenskerne.

»Vi kan godt grine af det, sådan som vi plejer at gøre, når vi snakker om Sverige, fordi deres ideologiske diskussioner forekommer næsten komiske. Men det er altså ret alvorligt,« mener han:

»Sverige er et land, hvor politikere, medier, kulturlivet, ja, alle, der har noget at skulle have sagt, er under voldsomt pres pga. indvandring og nye tider.«

Derfor er »man i Sverige enormt bange for at berøre eller behandle noget, der bare kunne tænkes at have noget at gøre med dette pres«, som han udtrykker det.

»Dermed bliver alle forskelle problematiske. Selv det at blive malet i hovedet er nu følsomt,« lyder det fra Mikael Jalving:

»Alle forskelle er farlige, fordi man i årevis har abonneret på en ideologi, som nok hævder at være mangfoldig, men i virkeligheden bare er på skrømt.«Skuespiller Morten Nielsen, Global Sto­ries, henviser til, at det var Malmöfestivalens egen beslutning at tage »Med andre øjne« af plakaten. Han beklager, at festivalen i præsentationen af »Med andre øjne« kun brugte et billede af en hvid mand, der blev sminket mørk.

»Kernen i »Med andre øjne« er netop, at alle kan have glæde af at prøve et andet udseende. Det være sig etnisk eller kønsligt, fra mørk til lys, kvinde til mand eller omvendt,« forklarer han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.