Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk instruktør fik pistol rettet mod brystet: »Du er død«

Den danske filminstruktør Manyar Parwani, der i samarbejde med Zentropa er ved at lave en film om terroristen Omar El-Hussein, er blevet truet på livet

Den danske filminstruktør Manyar Parwani fortæller på Facebook, at han er blevet truet på livet i forbindelse med produktionen af en ny film om Omar Abdel Hamid El-Hussein.
Den danske filminstruktør Manyar Parwani fortæller på Facebook, at han er blevet truet på livet i forbindelse med produktionen af en ny film om Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Den danske filminstruktør Manyar Parwani er i samarbejde med Zentropa ved at lave en film om dansk-palæstinensiske Omar Abdel Hamid El-Hussein, der i februar gennemførte i februar et terrorangreb i København, hvor to civile blev dræbt og seks betjente såret.

Nu fortæller instruktøren om en voldsom hændelse, der opstod under hans research i det radikaliserede miljø.

Facebook skriver Manyar Parwani, at han blev truet på livet af en gruppe maskerede mænd, der ville have, at han skulle stoppe produktionen af filmen om Omar Abdel Hamid El-Hussein.

»’Du skal stoppe den film øjeblikkeligt - du må ikke lave film om Omar,’ siger de truende. Jeg spørger dem, hvorfor jeg ikke må det. ’Det er ulovligt ifølge islam - du vanærer ham.’ siger de. Jeg spørger dem, hvilken Islam, de har læst, og om de kan fremlægge de skrifter, der siger det - da der mig bekendt ikke fandtes film dengang. De kigger på hinanden og bliver mere truende,« skriver Manyar Parwani ifølge bt.dk.blandt andet på det sociale medie.

Konflikten bliver optrappet, da instruktøren fastholder, at de må vise, hvor det står i koranen, at han ikke kan lave filmen. Og at de i øvrigt ikke skal bestemme, om han skal lave en film eller ej.

»En af dem løfter sin jakke og viser, at han har en pistol og råber ’du ved ikke hvem du fucker med’. Jeg fortæller dem, at russernes pistoler, tortur eller tanks ikke skræmte mig - og at hans lille pistol heller ikke skræmmer mig. Han insisterer på, at jeg ikke må lave filmen, og hvis jeg gør, så er jeg død.«

Efterfølgende spørger den ene af mændende, om Manyar Parwani hader Omar Abdel Hamid El-Hussein.

»Jeg svarer ham, at jeg endnu ikke har nok kendskab til Omar til at vurdere, om jeg hader ham. Men jeg er sikker på, at jeg hader dem, som har hjernevasket ham. Og at jeg håber, at disse mennesker rådner i helvede. For takket være de rotter - så drukner flygtninge i Middelhavet, og at de tjener kassen på konflikten. Han trækker sin pistol og peger det på mit bryst. De andre er tydeligt nervøse. ’Du er død’,« råber han.

Parwani går tættere på ham og siger, at han bare skal skyde. Imens kører tankerne i hovedet, om filmen overhovedet er hans liv værd.

»Jeg kommer frem til, at ja - det er det værd. For det handler ikke om filmen. Det handler om min frihed. Jeg har engang som barn flygtet fra denne vold og disse pistoler og dette had. Jeg vil hellere dø, end at indskrænke min frihed.«

Efterfølgende bliver den bevæbnede mand revet væk af sine venner.

BT har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Manyar Pawani, som på Facebook har takket for støtten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.