Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk film møder »overmagt« i Hollywood

Det er et mindre mirakel, hvis »En Kongelig Affære« vinder en Oscar-statuette i februar, vurderer dansk filmekspert. »Amour« er storfavorit, men ikke umulig at slå, lyder det.

Arcels film "En kongelig affære" med bl.a. Mads Mikkelsen i en af hovedrollerne har fik intet med hjem fra Golden Globe-uddelingerne, og spås små chancer ved Oscarfesten den 24. februar.
Arcels film "En kongelig affære" med bl.a. Mads Mikkelsen i en af hovedrollerne har fik intet med hjem fra Golden Globe-uddelingerne, og spås små chancer ved Oscarfesten den 24. februar.

Det er så godt som sikkert, at Nikolaj Arcels »En Kongelig Affære« må bukke sig i støvet ved Oscar-uddelingen 24. februar, og at overmanden bliver Michael Hanekes »Amour«, akkurat som ved Golden Globe Award i weekenden.

Det vurderer ansvarshavende chefredaktør ved filmmagasinet Ekko, Claus Christensen, der siger, at »hvis der nogensinde har været en kæmpe storfavorit, så er det »Amour«. Der er dog fortsat et spinkelt håb set med danske øjne, pointerer han:

- Kategorien (Bedste Fremmedsprogede Film, red.) er traditionelt uforudsigelig, da der i Oscar-sammenhæng er få mennesker, der stemmer i denne kategori. Der er i alt cirka 6.000 medlemmer af Oscar-akademiet, og det er kun nogle få hundrede medlemmer, der stemmer på bedste fremmedsprogede film. Måske er tallet så lavt som 200, forklarer Claus Christensen og uddyber:

- Arcel skal fortsætte sit lobbyarbejde. Han er charmerende og har et vindende væsen, og det har faktisk en betydning. De ganske få mennesker, som stemmer i kategorien, stemmer ikke kun ud fra, hvilken film der er bedst, men også ud fra sympati med instruktøren. Det er måske blot 60-70 mennesker, der skal falde for ham. Haneke holdt en god tale ved Golden Globe, men det ændrer ikke på, at han er en lidt tør østriger, siger Claus Christensen.

Mens »En Kongelig Affære« er nomineret i én kategori, kommer »Amour« op på fem nomineringer. Foruden Bedste Fremmedsprogede Film er der tale om de fire hovedkategorier Bedste Film, Bedste Instruktør, Bedste Manuskript og Bedste Kvindelige Skuespiller. Ifølge Claus Christensen skader det ikke Arcels chancer, at Haneke overskygger den danske film med sine mange nomineringer, som er usædvanligt for en fremmedsproget film ved Oscar-uddelingen.

- »Amour« er nomineret i så mange store kategorier, at flere måske tænker, at Haneke nok vinder én eller flere af dem, og derfor stemmer vi på en anden film som den bedste fremmedsprogede, påpeger Claus Christensen.

Filmkritiker Ole Michelsen hæfter sig ved, at Golden Globe Award er en god indikation på, hvilke film der klarer sig godt ved uddelingen i Hollywood nogle uger senere. Men »spændingen er stadig intakt« som han siger:

- »Amour« er en smule overvurderet. Den er så ubærlig, trist og benhård, at der kan være personer, der siger, at det kan godt være, at det er et mesterværk, men det er ikke noget, vi gider se. Vi skal ikke glemme, at Oscar-uddelingen i højere grad end Golden Globe Award peger mere ned i det folkelige element og det »pleaser-agtige«. Og det kan være til Arcels fordel, vurderer Ole Michelsen.

I Claus Christensens optik er den danske film oppe imod den »østrigske overmagt«.

- Haneke har lavet film gennem et helt liv og har netop lavet sin måske bedste film, der tager et meget vanskeligt emne op - nemlig døden - og det formår han at skildre på en rørende måde, der aldrig bliver sentimental. Det er en konsekvent film, der har fået en enorm kærlighed i Hollywood, understreger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.