Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Koncert

Dansen om det store tomme ingenting

Swedish House Mafia er på rekordtid blevet et globalt mainstreamfænomen. Mandag aften var det et udsolgt Forums tur til at få ørerne i den velsmurte maskine. Men hvorfor rungede festen så hult?

Den svenske elektronisk dansemusik og DJ trio, Swedish House Mafia bestående af Axwell, Steve Angello, and Sebastian Ingrosso optrådte mandag aften den 26. november i Forum i København. (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2012)
Den svenske elektronisk dansemusik og DJ trio, Swedish House Mafia bestående af Axwell, Steve Angello, and Sebastian Ingrosso optrådte mandag aften den 26. november i Forum i København. (Foto: Uffe Weng/Scanpix 2012)

Jeg burde vel egentlig have hængt anmelderkasketten i garderoben og sat kursen direkte mod barens kulørte udvalg af Jägermeister, Cult Shakers og Vodka Red Bull. Så havde jeg ligesom været in sync med resten af Forum mandag aften; klar til at deltage i det omrejsende technotivoli uden kritiske forbehold.

Men nu var jeg trods alt kommet i embedes medfør for at opleve de tre svenske producere Steve Angello, Sebastian Ingrosso og Axwell, der tilsammen udgør Swedish House Mafia. Sammen med beslægtede navne som Skrillex og DeadMau5 har de på rekordtid opnået kæmpe succes hos især den unge del af mainstreampublikummet, der på arenaer verden over dyrker producerne som tidens største rockstjerner. Over 100.000 mennesker indløste billet til svenskernes tre udsolgte koncerter i Stockholm i weekenden, og i Forum havde 10.000 lagt knap 600 kr. for at komme med til festen. De har tydeligvis ramt et eller andet i tidsånden.

Jagten på klimaks

Da svenskerne indtog scenen begyndte man dog at forstå virakken. Bag mixerpulten kondenserede de alle de mest euforiske elementer fra house, techno, trance og dubstep i buldrende, opkørt mix, der ofte blev spædet op med ekstremt poppede vokale indslag. Omkring dem gjorde deres spektakulære show brug af alle de velkendte stadiontricks. En enorm dj-pult udgjorde et lysende centrum for et orgie af visuals, laserstråler, røg, konfetti, stroboskoplys, fyrværkeri og balloner.

Den del var ganske imponerende.

Men hurtigt stod det også klart, at størstedelen af det to timer lange show led af den samme evindelige klimaksfetichisme. Når svenskerne endelig ramte et groove, føltes det som en formalitet, der bare skulle overstås, inden bassen igen fik lov til at droppe ud, filtrene langsomt kørte op i en spids og bassen og stortrommen igen eksploderede i en ny serie af enslydende bombenedslag. Ritualet blev gentaget til bevidstløshed uden videre variation, mens publikum velvilligt tabte hovedet og sendte hænderne i vejret.

Den nye tomhed

Selve ritualet er der for så vidt ikke noget nyt i. Navne som Chemical Brothers, The Prodigy, Underworld og Daft Punk har alle tidligere bragt den elektroniske dansemusik ud til et kæmpe mainstream-publikum. Men til forskel fra det nye kuld navne havde de alle en form for kunstnerisk overbygning. Den kollektive udfrielse og forløsning var afgørende, men der var også et mørke og æstetisk stillingtagen. Til sammenligning fremstod Swedish House Mafia mandag aften som den elektroniske dansemusiks svar på IKEA og H&M, der tager andres idéer og skamløst strømliner dem til massekonsumption.

Hver generation har som bekendt sine helte, og fred være med det. Swedish House Mafia skabte en kollektiv flugt fra hverdagens trummerum i et par timer. »We’re gonna save the world tonight,« som et af deres refræner lovede til sidst. Men man måtte samtidig ærgre sig over, at de havde så forfærdelig lidt at komme med rent kunstnerisk. Der behøver ikke være et modsætningsforhold mellem den ekstatiske fest og en musik, der tør insistere på at have nogle ambitioner, der rækker udover det næste skud konfetti.

Først dér sætter festen sig som andet en tømmermænd i morgen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.