Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark vinder sølv i kokkenes standarddans

Ugen efter Danmark fik sølv i håndbold, ender endnu en sølvmedalje på danske hænder. Jeppe Foldager forsvarede Danmarks ære med en 2. plads i VM for kokke, Bocuse d’Or, i Lyon.

Det var en smule overraskende, at Danmark endte med at overhale både Norge og Sverige i det uofficielle VM for kokke i Lyon, især fordi at den danske repræsentant, Jeppe Foldager, kom ind fra højre med en kvalificering til konkurrencen i sidste øjeblik. Berlingskes madanmelder, Søren Frank, er imponeret over Jeppe Foldagers evne til at holde hovedet koldt under pres.

- Det er utroligt vigtigt, at have is i maven i den her konkurrence. En enkelt grad og få sekunder kan ødelægge det hele. Der er mange bolde i luften på én gang, og der gælder det om ikke at gå i panik. Men Jeppe Foldager er iskold. Han er ekstremt rolig og har en fantastisk psyke. Det har helt sikkert hjulpet ham, siger Søren Frank.

Han beskriver Bocuse d’Or som kokkenes konkurrence i standarddans. I modsætning til verdensranglisten, som opgøres hvert år, handler det ikke her om det moderne, det avantgarde og om at udvide gastronomien, men derimod om at fremvise de klassiske discipliner inden for madlavning. Man skuer tilbage og serverer på fade.

På den måde er konkurrencen meget lukket om sig selv og har ikke nødvendigvis den store indflydelse, vurderer Søren Franck. Ikke desto mindre er det en hyldest til faget og til nationalfølelsen, mener han. Og det er ikke første gang, at det er Danmark forundt at vinde.

For to år siden vandt danskeren Rasmus Kofoed, som Søren Frank beskriver som en mere dreven konkurrence-kok. At Jeppe Foldager træder ind på scenen og klarer sig så flot, er imponerende, mener anmelderen, som også har smagt hans mad på Søllerød Kro, hvor Jeppe Foldager til daglig er souschef.

Frank fremhæver, at Jeppe Kofoed fik vist sine forskellige talenter; at han både kan teknik og lave ting, der smager godt, men også at han havde modet til at vise sig selv frem og vise, hvor han kommer fra.

Derudover kan det også have betydning, at Danmark efterhånden sidder tungt på det gastronomiske verdenskort. På den ene side af bordet er dommere og andre kendere pludselig mere opmærksomme på Danmark, på den anden side er der opsparet et større know-how i hele staben bag kokkene.

- Der er et helt akademi omkring kokken, som kan give råd og lede ham på vej. Det betyder meget, at der er en historik og erfaring, siger Søren Frank.

Alligevel kan alt gå galt, og derfor er det en utrolig præstation, at Jeppe Foldager klarede de 5,5 timers madlavning i træk så godt.

Han vandt med retten pocheret pighvar og hummer med det nationale element kartoffel, hummer, blomkål, rugbrød og kaviar, samt en hovedret bestående af oksemørbrad med morkel, oksesky med syltet sandløg, marv og persille.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.