Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Coster-Waldau på tynd is: I kamp mod klimaforandringer

Den danske Hollywood-stjerne har været i Grønland med Google Maps for at dokumentere klimaforandringerne.

Grøndlands indlandsis har en særlig plads i den feterede skuespiller Nikolaj Coster-Waldaus hjerte.
Grøndlands indlandsis har en særlig plads i den feterede skuespiller Nikolaj Coster-Waldaus hjerte.

2016 satte endnu en skræmmende varmerekord. Polerne smelter, havene stiger, og den globale opvarmning påvirker verden generelt og de arktiske lande i særdeleshed.

Grønland har en helt særlig plads i hjertet hos Nikolaj Coster-Waldau, der siden 1998 har været gift med den grønlandskfødte sanger- og skuespillerinde Nukâka Coster-Waldau.

Den danske Hollywood-stjerne arbejder på hele kloden, men det er Grønland, som han i dag betragter som sit andet hjem.

Derfor begræder "Game of Thrones"-stjernen at se det snedækkede landskab smelte, og det har fået skuespilleren til at indgå et samarbejde med Google Maps' Street View-team om at vise konsekvenserne af klimaændringerne i Grønland.

- Jeg håber, at muligheden for at se Grønland i panoramabilleder på telefonen vil få folk til at forelske sig i den unikke grønlandske natur, som jeg har gjort det, siger Nikolaj Coster-Waldau i en pressemeddelelse.

Sammen med Google Maps har stjerneskuespilleren taget billeder af sine yndlingssteder i Grønland: den lille landsby Igaliku, øen Uunartoq og den "majestætiske" Qooroq Fjord, som er lige så fascinerende, som den desværre også er blevet foruroligende.

- I Grønland findes den næststørste iskappe i verden, men den smelter med stadig større hastighed. Smeltevandet skader vigtige kystnære økosystemer, den lokale mad- drikkevandsforsyning og er en medvirkende faktor til den stigende vandstand i verdenshavene, siger den 46-årige filmstjerne.

Derfor håber han, at billederne øger folks bevidsthed, inden klimaforandringerne æder Grønland op.

- Gletsjere smuldrer, og steder, som engang var dækket af is, er nu åbent land. Hvis ikke vi gør noget ved klimaændringerne, vil landskabet være uigenkendelig fra det, man ser i dag, advarer Coster-Waldau.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.