Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Charlottenborg År 0

Udstilling: »Til vægs« Charlottenborgs konstituerede leder, Maria Gadegaard, har med udstillingen »Til vægs« skabt nyt håb for den kriseramte udstillingsbygning. Ikke færre end 40 kunstnere har malet direkte på væggene, og resultatet er en visuelt flot udstilling.

Ida Kvetny i fuld gang med sit farvestrålende vægmaleri til Charlottenborgs udstilling »Til vægs«, der varer til 15. marts.
Ida Kvetny i fuld gang med sit farvestrålende vægmaleri til Charlottenborgs udstilling »Til vægs«, der varer til 15. marts.

2008 blev et skæbnesvangert år for Charlottenborg.
Den gamle udstillingsbygning skulle ændres til en moderne kunsthal. Sammenslutningernes årlige besøg, der trak et pænt stort, trofast publikum, blev udskiftet med udstillinger, der ikke gjorde det. Og i uudgrundelige perioder skete der ikke noget som helst. Det gør det i reglen vanskeligt at opfylde en letsindig aftale med Kulturministeriet om mange besøgende. Slagsmålet om Charlottenborgs profil og fremtid endte med, at stort set alle tabte. Bo Nilsson blev i hvert fald fyret, og det eneste positive, man kan sige om den farceagtige tragedie, var, at det nu må stå krystalklart for enhver, selv Kulturministeriet, at ingen leder med nok så gode udenlandske forbindelser har en kinamands chance for at ændre udstillingsbygningen til »international kunsthal« uden at få godt med tid og endnu bedre med penge til det.

Så hvad gør stakkels Charlottenborg? Stakkels Charlottenborg med det sønderbombede budget begynder forfra, og som altid er kunstnerne deres egne største mæcener. I forventning om et efterfølgende honorar har 40 udvalgte lagt tid og arbejdskraft til en udstilling. Det er flot i sig selv. Men det er resultatet nu også. De 40 er for størstepartens vedkommende gengangere fra nogle af landets mere eller mindre hippe gallerier, og der er noget befriende ved at se dem udfolde sig i stort format og med store armbevægelser uden for galleriernes begrænsende rum og deres undertiden temmelig facile ophængninger. Der er helt overvejende en god energi på udstillingen, som man skal unde sig selv at se. Det er en visuelt flot oplevelse – dybden kan man diskutere (og her skal man paradoksalt nok tilbage til gallerierne eller måske snarere museerne og kunsthallerne og de kunstnerdrevne steder for at finde større tyngde i værkerne).

Nabostøj
Ideen er på mange måder nærliggende. Deltagerne i udstillingen har malet direkte på væggene, og da der – rent fysisk – er meget højt til loftet på Charlottenborg, er det i sagens natur blevet nogle omfangsrige skilderier.

Ideelt set skulle antallet af deltagere havde været mellem en tredjedel og en fjerdedel, så hver kunne have fået et isoleret rum – den enes værk griber nemlig visuelt forstyrrende ind i naboens, og det er sjældent en fordel – men det havde selvfølgelig gjort den enkelte kunstners arbejdsbyrde enorm. Her er noget for næsten enhver smag – og der er flere af kunstnerne, der har forholdt sig humoristisk til opgaven ved at pege på det nærmest umulige i at hamle op med de magtfulde rum. Det er der flere vittige bidrag, der går ud på, og underfundighed, leg med illusioner, små fortællinger er i det hele taget gennemgående for denne kreds af jævnt hen storartede kunstnere, hvoraf en meget stor del også har bidt tænderne sammen og skabt nogle store, farvestrålende billeder.

Det er – som nævnt – en seværdig udstilling. Den rummer ikke de vidtrækkende perspektiver, man kunne forvente af en kunsthal – men nu er Charlottenborg jo heller ikke »international kunsthal« længere. Det ændrer imidlertid ikke ved, at det er en god idé og en flot redningsaktion i forhold til en tom udstillingskalender.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.