Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cannes-festival opruster mod terrortrussel

Filmfestivalen i Cannes i næste måned forbereder sig med trænede antiterror-eksperter, storskala terrorøvelser, og ekstra sikkerhedsforanstaltninger ved filmvisningerne.

Franske gendarmer og indsatstropper under terror-øvelsen ved Festivalpalæet i Cannes torsdag.
Franske gendarmer og indsatstropper under terror-øvelsen ved Festivalpalæet i Cannes torsdag.

Med to voldsomme angreb i løbet af 2015 er Frankrig for alvor blevet mærket af terror, og det har sat sit præg på sikkerhedsforanstaltningerne i det franske samfund. Ikke mindst på filmfestivalen i Cannes, der i næste måned inviterer filmfolk og stjerner fra hele verden til knap to ugers tæt mediedækket filmtræf i den sydfranske by.

»Alle midler vil blive indsat for at sikre det højest tænkelige sikkerhedsniveau,« lød det i en fælles-erklæring fra Cannes' borgmester og den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuve midt i april. Sikkerheden ved selve festival-palæet er i hænderne på filmfestivalen selv, og her erklærede festival-præsident Pierre Lescure sig klar til udfordringen ved sidste uge programpræsentation.

»Vi vil have 500 sikkerhedsfolk ledet af erfarne sikkerhedseksperter - nogle af dem med endda en meget høj grad af erfaring og anseeelse,« forsikrede Pierre Lescure. Han understregede dog samtidig, at målet var, at sikkerheden ikke måtte gå for meget ud over afviklingen af festivalen. Ifølge franske medier har Cannes' borgmester David Lisnard tidligere i år bestilt en gennemgang af af terrorberedskabet fra den israelske ekspert i terrorbekæmpelse, Nitzan Nuriel, der er forhenværende general i den israelske hær.

Det forhøjede niveau har dog allerede fået betydning for »Directors Fortnight«, en af de filmrækker, der vises parallelt med hovedkonkurrencen i Cannes. Ved præsentationen af programmet her måtte den ansvarlige for filmudvælgelsen, Edouard Waintrop, beklage, at antallet af filmvisninger i serien var blevet skåret ned i år på grund af sikkerhedskravene.

»Vi har helt særlige sikkerhedsforanstaltninger i år. Vi har tabt 17 timers visning - svarende til fire film - på grund af de nye sikkerhedsprocedurer, når folk skal have adgang til biograferne,« lød det fra den filmansvarlige fra »Directors Fortnight« i denne uge ifølge filmbladet Variety. De øgede sikkerhedskrav er dog ikke gået ud over antallet af film i hovedkonkurrencen, der med 20 film i år er større end i de sidste par år.

I løbet af de knap to uger fra 11. til 22. maj  lægger Cannes-festivalen rum til visninger af ca. 1500 film - ifølge festivalens egne tal - og alene de akkrediterede besøgende til festivalen og filmmarkedet løber op på flere end 30.000. Dertil kommer alle de ikke registrerede, der søger til filmbyen for at udnytte diverse forretningsmuligheder eller bare få færten af lidt stjernestøv.

For at forberede sig bedst muligt på situationen i et år med terrrortrusler afholdt de franske sikkerhedsmyndigheder torsdag en storstilet terrorøvelse i Cannes med fokus på terror-angreb på særligt Festivalpalæet og byens hovedstrøg, La Croisette.

»Under øvelsen vil personer i området høre eksplosioner og være vidne til usædvanlige og vigtige troppebevægelser,« lød det i en meddelelse i de lokale medier op til øvelsen, der involverede både politi og militær, hospitaler og brandmænd. I Frankrig tager man ingen chancer længere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.