Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bowie-hyldest og hug til Kanye: Her er, hvad du gik glip af på Grammy-natten

Både Taylor Swift og Kendrick Lamar havde mere end takketalen på hjerte, da de løb med flere grammyer i nattens prisuddelinger. Også Lady Gagas Bowie-hyldest gjorde indtryk.

Taylor Swift - Grammy-vinder der kan selv. 
Taylor Swift - Grammy-vinder der kan selv. 

Lange takketaler kan godt blive trættende på et award-show, og det har både arrangører og prismodtagere ved nattens Grammy-show i Los Angeles tydeligvis fanget. Arrangørerne ved at smide langt de fleste grammy-uddelinger ud på en særlig internet-session, og prismodtagerne ved at give lidt ekstra krudt i takketaler og show.

Taylor Swift og Kendrick Lamar var to af de mest indkasserende kunstnere i år, og begge havde lidt ekstra i posen. Taylor Swift fik prisen for årets bedste album for »1989« og blev dermed den første kvinde, der har vundet den pris to gange - hvad hun ikke var sen til at fremhæve:

»Lad mig sige til alle de unge kvinder derude: Der vil være folk på vejen, som vil forsøge at nedgøre jerere succes og tage æren for det I har gjort og nået,« lød det fra Swift med efterfølgende opfordring til at stå ved sig selv og sit arbejde. Ud over et slag for kvinder i musikbranchen, sås talen også som et hug til Kanye West, der tidligere har hævdet, at det var ham, der havde gjort Taylor Swift berømt.

Swift fik også prisen for bedste video »Bad Blood«, hvor rapperen Kendrick Lamar er med. Og hvor popdronningen tog én for kvinderne, var det naturligvis Kendrick Lamars tur til at tage én for de sorte. Hvor han heller ikke svigtede. Rapperen fra Los Angeles-bydelen Compton var nomineret i 11 kategorier og endte med fem statuetter blandt andet bedste rapalbum for »To Pimp a Butterfly«.

Lamar indledte sit sceneshow i fangetøj og lænker, spillede blandt andet sangen »Alright,« den uofficielle slagsang for protestbevægelsen »Black Lives Matter« - brændte så det hele af i et kæmpebål på scenen, inden et Afrika-kort med orden Compton henover sluttede showet. Så var det budskab afleveret - i samme stil som Beyoncé ved Super Bowl for nylig - i nat dog lidt mere forventet.

Blandt øvrige højdepunkter ved nattens Grammy-show var Lady Gagas hyldest til David Bowie i et overbevisende medley med en række numre af den nyligt afdøde superstjerne - fra »Space Oddity« til »Fame«. Sminket med det karakteristiske  røde lyn fra coveret på »Aladdin Sane« gav Lady Gaga en overbevisende hyldest til Bowie - man kunne næsten have ønsket at numrene havde fået lidt mere tid.

Hyldest til de døde var i det hele taget en stor ting i år. Både afdøde Glen Frey fra Eagles og Lemmy fra Motorhead blev hyldet på scenen - sidstnævnte af bandet The Hollywood Vampires, dem med Johnny Depp og Alice Cooper.

Ellers lyder kommentarerne fra blandt andet musiksitet NME, at årets Grammy-show var mindre præget af kontroverser end tidligere år. Der var ikke nogen, der for alvor brød ud af manuskriptet og langede ud efter kollegerne, som det ellers er set før i en branche, der generelt er lidt mindre poleret end Oscar-festen henne om hjørnet.

Anderledes var også, at Adele for en gang skyld ikke leverede aftenens følelsesmæssige højdepunkt i en af de ballader, der ofte har markeret den supersælgende stemme i en klasse for sig. I sangen »All I ask« røg den britiske stjerne åbenbart ind i en gang mikrofon-miskmask - som hun selv skrev på twitter:

Hun fik også hilst på Lionel Ritchie, der fik en Allstar Grammy med tilhørende hyldestshow - dog uden Adeles deltagelse. Der var ellers flere på de sociale medier der havde set frem til det endelige opgør: Adeles »Hello« over for Richies »Hello«. Men det må blive en anden gang.

For lige at tage en kort rundgang, så blev årets bedste udgivelse: »Uptown Funk« med Mark Ronson og Bruno Mars, bedste rocksang blev »Don't Wanna Fight« med Alabama Shakes, mens Muse fik prisen for bedste rockalbum med »Drones«, og D'Angelo tog priserne for R&B sang og album med henholdsvis »Really Love« og »Messiah«.

Og årets nye navn blev Meghan Trainor, der som den eneste i aftenens Grammy-show kvitterede med at bryde ud i gråd.

Selv om Grammy-showet varer tre en halv time, er det som sagt langt fra takketalerne, der dominerer. Faktisk er det slet ikke priserne, der fylder. I nattens show blev der kun uddelt otte ud af årets i alt 83 Grammys - det gav til gengæld plads til en ordentlig bunke optrædender.

Blandt andre Justin Bieber, der fik lejlighed til at demonstrere sin transformation fra teenage-idol til rockstjerne på scenen sammen med Skrillex og Diplo til nummeret »Where Are Ü Now'«, der her blev transformeret fra et dansenummer til en heftig rock-udgave.

Grammyen for årets sang gik til Eddie Sheeran for »Thinking Out Loud« og blev overrakt af gode gamle Stevie Wonder, der også havde et budskab med. Han havde ikke noget problem med at lade kameraet se, hvilket navn, der stod på sedlen - for det stod med prikker »og I kan ikke læse Braille - na-na-na-na«, jokede den blinde sanger - og fulgte op med en opfordring til at gøre alle ting tilgængelige for alle handicappede.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.