Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

"Borgen" rejser debat om presseetik

Pressens omtale af personsager er kommet ud af proportioner, mener medieforsker, efter "Borgen" satte fokus på mediejagt på politikernes privatliv.

Sidse Babett Knudsen oplever i rollen som statsminister i DR-succesen 'Borgen' mediernes jagt på hendes psykisk syge datter, der indlægges på privathospital.
Sidse Babett Knudsen oplever i rollen som statsminister i DR-succesen 'Borgen' mediernes jagt på hendes psykisk syge datter, der indlægges på privathospital.

Pressens jagt på den psykisk syge statsministerdatter Laura i søndagens afsnit af tv-serien "Borgen" på DR er tydeligvis inspireret af de senere års mange personhistorier i pressen. Men selv om Borgen er fiktion, er det helt reelt, at der i serien rejses kritik af mediernes etik, mener forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Pressens omtale af personsager er eskaleret. Min vurdering er, at det er kommet ud af proportioner. Det er ikke kun B.T., Ekstra Bladet og Se&Hør, men også mere seriøse medier, der deltager, siger Oluf Jørgensen.

Tre gange så mange skandaler

Lektor Mark Ørsten fra RUC har tidligere påvist, at der er sket en tredobling i antallet af politiske skandalesager i de skandinaviske medier i perioden 2000-2009 sammenlignet med det foregående tiår. Medierne er med til at kontrollere demokratiet, men samtidig er der en tendens til en mere massiv omtale af politikeres personlige problemer.

- Politikerne må finde sig i, at pressen går tæt på dem. Men det må ikke kamme over, og der er grænser, siger Oluf Jørgensen.

Når medierne går tæt på politikere og andre kendtes privatliv, begrundes det ofte med, at de kendte selv er åbne om deres privatliv, når det går godt. Det sker efter devisen, "når vi kommer til bryllup, kommer vi også til begravelse". 

Kræver samtykke

Samtidig kan der være en offentlig interesse i politikernes privatliv, hvis politikeren står for en politik, som er i modstrid med politikerens private ageren. Som når "Borgen"s statsminister Birgitte Nyborg går ind for at begrænse adgangen til privathospitaler, mens hun selv benytter sig af det private tilbud til den psykisk syge datter.

Men selv om der er offentlig interesse, kan hensynet til privatlivet veje tungest, siger Oluf Jørgensen.

- Det er altid en afvejning af offentlighedens interesse på den ene side og hensynet til personens privatliv på den anden side. I tilfældet i "Borgen", hvor avisen skriver om datterens psykiske sygdom, vejer hensynet til privatlivet efter min mening tungest, og det vil kræve samtykke fra forældrene, hvis man skal skrive om det, siger Oluf Jørgensen.

OK at skrive om privatskoler

 
Men der er også eksempler på beskrivelse af private forhold, hvor "krænkelsen" er så lille, at hensynet til offentlighedens interesse vejer tungest. Det gjaldt ifølge Oluf Jørgensen i omtalerne af Mette Frederiksens (S) og Helle Thorning Schmidts (S) valg af privatskole til deres børn, skønt de politisk havde talt mod forældrenes valg af privatskole.

- Der er en meget markant forskel på eksemplet om privatskoler og det om psykiatrisk behandling. Om et barn går i den ene eller anden skole, siger ikke noget om problemer for banet, men oplysningen om et psykiatrisk behandlingshjem er der tale om det, man i juraen kalder "rent private forhold", og det må man ikke oplyse uden samtykke, siger Oluf Jørgensen.


I sagen om Anders Samuelsen (LA), der betalte sin søns narkogæld, er Oluf Jørgensen dog mere i tvivl om, medierne har holdt sig på den rigtige side. I første omgang blev det ikke omtalt, at det drejede sig om sønnen, men blot om en "en person tæt på" politikeren. Anders Samuelsen gik selv ud med oplysningen om, at det drejede sig om sønnen, da han oplevede, at medier var gået på jagt efter denne nærtstående person.    

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.